Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A XXI. század huszas évei a politika terén rokonságot mutathatnak a XX. század negyvenes éveivel. Akkor a második világháború és a hidegháború első szakasza jött, most jellegében új összeütközések sora érkezhet. Gazdaságilag rokonságot mutathatnak az 1970-es évekkel, így gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér.

Eközben az EU hanyatlása Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlannak tűnik. A visegrádi térség és az eurózóna déli csoportja között történelmi helycsere megy végbe. Az új jellegű háborúk innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika területén. Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és együttműködés a politika, az üzleti élet és a családok között. Az nyer, aki elhiszi, hogy eljött a korlátlan erőforrások (adat, energia, pénz) - ideje és azokat fenntartható, "zöld" módon használja fel - írta Matolcsy György MNB-elnök a Növekedés.hu-n.

A 2020-as év bizonyosan elindítja az egészségügyi rendszer átalakítását a világban mindenhol, mert ez a világjárványból levont kötelező tanulság. Itthon megérett az egészségügy teljes megújítása, ez is elindul - fogalmazott az MNB első embere.

Matolcsy továbbra is úgy véli, hogy a 2020-2026 közötti időszakasz kulcsszereplői az állami intézmények lesznek. Nagy állami építkezések, megújuló állami vállalatok és központi hitelprogramok gyorsítják majd a digitális és zöld átállást, az ország logisztikai lehetőségeinek kiaknázását, valamint a felsőoktatási rendszer megújítását.

A szolgáltató szektor leáll, majd újraindul és a turizmustól a szállításig, az ingatlanpiactól az informatikai szolgáltatásokig a növekedés erős motorjává és a fizetési mérleg biztos egyensúlyi pillérévé válik - szól az optimista prognózis.

A magyar jegybank, az átalakuló bankrendszerrel együttműködve, képes lesz fenntartani a gazdaságtörténetileg kivételesen kedvező pénzügyi környezetet és célzott hitelprogramjaival pénzbőséget teremt az üzleti szektor számára.

Eközben tömegessé válik a sikeres mikrovállalkozások kis- és közepes vállalatokká emelkedése, a közepesek nagyvállalattá válása és láthatóvá válnak új, magyar tulajdonú multinacionális vállalatok. Gyorsulnak a térségi integrációk, kialakul a Budapest és a Debrecen régió, valamint  a többi, erősödik a Kárpát-medencei integráció és a V4 gazdasági, pénzügyi együttműködés.