Matolcsy Györgyöt díszdoktorrá avatják

Doctor honoris causa címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől - számolt be a Népszava. A hírt az egyetem megerősítette.
Domokos Erika, 2019. január 26. szombat, 19:08
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

"A Debreceni Egyetem szenátusa január 24-ei ülésén döntött arról, hogy Doctor honoris causa címet adományoz Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének az intézmény érdekében több éve végzett szakmai munkája elismeréseként. Az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje értelmében a díszdoktori címet nemzetközi elismertségű tudományos munkássággal és az egyetem érdekében kifejtett tevékenységgel lehet kiérdemelni" - olvasható az egyetem közleményében.

A doktori és habilitációs tanács húsz tagjából mindössze tizenegy szavazott: nyolcan Matolcsy György mellett, hárman ellene - írta a Népszava. Az ünnepélyes avatási ceremóniára tavasszal kerülhet sor. A "doctor honoris causa" címre való felterjesztés az intézmény Gazdaságtudományi Karáról érkezett.

Az egyetem közleménye szerint a Gazdaságtudományi Kar tanácsa egyhangúlag megszavazta a felterjesztést, melyet a doktori és habilitációs tanács is támogatott, az intézmény szenátusa pedig nagy többséggel (56 igen, 2 nem, 0 tartózkodás) szavazott meg.

A Debreceni Egyetem korábban díszdoktori címet adott Mocsai Lajosnak - az egyetemi doktori és habilitációs tanács ellenvéleménye dacára -, utólag "igazolva" a volt kézilabda szövetségi kapitány Testnevelési Egyetem rektorává való kinevezését - jegyezte meg cikkében a Népszava. Majd több tanszék tiltakozása ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.01.27 11:21

@dalia7: nálunk ezek a dolgok szerintem ilyen esetekben (politika közeliség, sajnos egy MNB-elnökről is ezt kell írni) fordítva történnek, felülről szerveződnek..jól mutatja Mocsai este, aki miatt még törvényt is módosítottak (rektori kinevezéshez doktorálni kellett addig)...de hogy azért annyira ne lógjon ki a ló, kapott egy díszdoktorit is..de manapság nagyon megy ez...már lassan nem is veszik emberszámba, akinek nincs díszdoktorika..Szijjártó azerbajdzsánban kapott (ugye itthon azért mégsem lehetne neki, mert mire is), Kasler meg az oroszoktól..érdekes, hogy senki nem nyugaton kapja...orbán nevét pedig már évekkel ezelőtt levették az oxfordi tábláról, csak elfeledni akarják, hogy valaha is betette oda a lábát..(ugyan nem sokáig...és akkor sem vetette bele magát nagyon a tanulmányokba, viszont meglehetősen bőkezű ösztöndíjat kapott, amiről ma már úgy beszél, hogy milyen szerényen volt kénytelen élni (igaz, hogy aki nincs eléggé résen, azt hiszi, hogy részt vett az 56-os forradalomban is).....mellesleg, ha jól emlékszem a civil társadalommal, mint a demokratikus rendszer alapjaival foglalkozott..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2019.01.27 10:06

Miért csak most ? Már régen elimerhették volna ezt a páratlan "szamai életutat"... Azt sem értem a kecskeméti egyetem miért késlekedi? Mikiért nem az ottaniak fejében fogalmazodott meg ez a kiváló gondolat ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html