Már Matolcsy György is aggódik a magyar gazdaságért

A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség, hosszú távú és fenntartható felzárkózási pályára kell állnia a magyar gazdaságnak, a globális "gazdasági klímaváltozásra" új válaszok kellenek, általános konjunktúra-élénkítő program kell a versenyképesség javítása mellett - mondta az MTI szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Nyíregyházán, az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén.
Domokos Erika, 2019. szeptember 5. csütörtök, 19:48
Fotó: Napi.hu

Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé, és az MNB számításai szerint 2021-re teljesen eltűnhet a magyar nettó külső adósság. Ennek ellenére komoly kihívások, "12 plusz 1" veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot - véli a jegybankelnök.

A magyar gazdaságnak 4 területen kell előrelépnie: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani, emellett általános konjunktúrajavító intézkedésekre és célzott, iparág-erősítő lépések is kellenek, a munkaerőpiaci feltételek fenntartása mellett. Ennek során végig kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését. Új programra, a magyar modell 2.0-ra van szükség a 2030-ig tartó időszakban, nem elég a versenyképesség javítása, általános konjunktúra-élénkítő program kell - mondta Matolcsy György.

Az információ és energia lehet az új pénzvilág alapja. Az adat az új arany - véli az MNB-elnök.

Magyarország 2013 óta tartó, folyamatos felzárkózását jelentős sikernek nevezte a jegybankelnök, ahogy a gazdaság átlagosan 3,5 százalékot meghaladó GDP-növekedését is 2013 és 2019 között, de jelezte: a következő években "viharok jönnek", válságszerű helyzetek alakulhatnak ki. Lengyelország példája azt mutatja szerinte, hogy ezeket az időket túl lehet élni, a sikeres magyar válságkezelés miatt Magyarország már a lengyelekhez hasonlóan teljesít. A felzárkózáshoz biztosítani kell, hogy a magyar gazdaság a következő években is 2 százalékponttal nőjön gyorsabban az Európai Unió fejlett, nyugat-európai államainak átlagánál.

  • A fenyegetések között említette a keleti nyitás folyamatának megtorpanását, mert az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó kereskedelmi konfliktus lényege szerinte nem más, mint egy fennálló gazdasági hatalom és egy feltörekvő hatalom ütközése, amely több, mint egy kereskedelmi háború.
  • Bár csökkent Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kilépésének esélye, azonban a brexit továbbra is fenyegetést jelent, a brit gazdaság teljesítményének változása komoly hatással lesz a magyar felzárkózásra is,
  • Olaszország problémái pedig továbbra is megoldatlanok, miután a gazdasága meglehetősen sérülékennyé vált.
  • A német gazdaság "süllyedőben" van, az autóiparban komoly hibák történtek, amelyek visszaütnek a gazdaságra és sérülékeny a bankrendszer is, a kelet-közép-európai régió pedig erősen függ a német gazdaságtól. Az eddig hozzájárult a magyar gazdasági sikerekhez is, azonban a német ipar lassulása 6-9 hónapon belül begyűrűzik Magyarországra - sorolta Matolcsy.

Az Európai Központi Bank (EKB) mozgástere leszűkült, Mario Draghi egyedül megmentette az eurót, de a nagy jegybankok mozgástere már korlátozott - véli Matolcsy, megjegyezve a kormányok és a jegybankok együttműködésének fontosságát. Mindeközben sérülékeny országok vannak Magyarország közvetlen környezetében, de a Brazíliában vagy Argentínában történtek is befolyásolják a forint árfolyamát.

A kedvező munkaerőpiaci helyzetet meg kell erősíteni, mert a legnagyobb fordulat a munka világában történt 2010 óta. Külföldről is érdemes hazahívni a családokat és munkavállalókat, valamint emelni kell a bérek vásárlóerejét is - mondta az MTI szerint a jegybank elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.09.06 14:03

@Fricibacsi3: A távfűtés árának semmi köze a válsághoz!

A távfűtési rendszerben lévő geotermikus arányhoz már több!

Különben államilag meghatározott áraknak bődületesen nincs köze a világgazdasági vagy gazdasági ciklusokhoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.09.06 13:28

@krix7:
Nem hozzád szóltam Troll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.09.06 12:58

@Sorathul:
OMG, komolyan nem érted vagy csak a munkaköri leírásod miatt tetteted magad hüjjének?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.09.06 11:44

@Fricibacsi3: magyarország esetén a gdp arányos államadósság helyett a gni arányosat kellene nézni ,ugyanis nálunk a gdp 25-30% át kiviszik az országból a multicégek reptriált profitként ,tehát az a pénz valójában nem a mienk.

2010 ben a világválság közepén az autóipari multik visszaesése miatt lecsökkent a gdp-nk, azonban a gni-nk alig, mert ez az autóipari multijaink által repatriált profitot érintette elsősorban , a külföldi anyaválalaltaik nyelték le a csökkenést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.09.06 11:22

"Ennek során végig kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését."
Na én meg emiatt a kijelentés miatt aggódom. Fiskális lazításnak, élénkítő csomagnak akkor jön majd el az ideje ha az államadósság a GDP 60%-a alá esik és ebből a deviza államadósság meg 10% alá. Ezt kell elérni előbb, különben nem jövünk ki a sz@rból soha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html