Matolcsy: még egy százalékot rá kell húzni az éves növekedésre

Ha mostani kitűzött 2 százalékpontos növekedési cél helyett 3 százalékra emelnénk az uniós átlaghoz képesti mindenkori növekedési többletet, akkor 2030-ra már megközelíthetné az ország az uniós átlag életszínvonalat. Ehhez jó úton halad az ország, hogy a magyar modell 2.0 struktúrával vágjon neki a következő évtizednek - mondta a jegybank elnöke.
Rácz Gergő, 2020. március 10. kedd, 11:08
Fotó: MTI Fotó

Magyarország sereghajtóból éllovas lett az elmúlt 10 évben. Ilyen legutoljára a 2000-es évek elején volt. Utána bukott angyalok lettünk, de 10 év alatt sikeres válságkezeléssel és növekedési fordulattal Magyarország újból éllovas lesz - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett gazdasági évnyitó fórumon.

Matolcsy azt javasolja, hogy ismételjük meg 2018 és 219 sikerét, amikor is több mint 3 százalékos növekedési többletet ért el Magyarország az Európai Unióhoz képest, szemben a mostani, általános érvényű 2 százalékos többletcéllal.

"Új motorokat is beindított" a jegybank, ilyen a hitelállomány, ami régebben zuhant, utána a jegybanki programoknak köszönhetően magához tért és a vállalatoknál, majd a családoknál is bővült a hitelállomány. Meg kell őrizni a kiugró beruházási rátát, ahogy a fogyasztási szintet is. Ez elengedhetetlen a 2030-ig kitűzött gyors növekedéshez.

A jegybank azt szorgalmazza, hogy duplázódjon meg a hitelpenetráció a vállalati és a háztartások körében is. Ez most 32 százalék, de a 60 százalékos uniós szint eléréséig még hatalmas tartalékok vannak.

Minden 1 százalékos hitelbővülés negyed százalékos GDP növekedést jelent, vagyis 10 százalékos hitelbővülés 2,5 százalékos GDP növekményt jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.03.10 13:31

Hatalmas hitelállomány, még több otthonát elvesztő ember - a hülyék egy emelettel lejjebb vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.10 13:05

Vagy én élek egy másik magyarországon vagy az is lehet, hogy az én szintemre nem értek le ezek a nagy dolgok, de eddig ezzel a magyarországgal még nem találkoztam amiről a kusza szemű beszél. Igaz én nem vagyok a vajda strohmannja.
Azzal azonban igen ahol a forint befektetések az elszaladó infláció miatt ma k. 4,5%-al kevesebbet érnek mint tavaly.
Matolcsy örülni fog és összeteszi a 2 kezét egy év múlva ha a növekedés 0%-on marad és nem csúszik negatív spirálba.

"Új motorokat is beindított" a jegybank, ilyen a hitelállomány, ami régebben zuhant, utána a jegybanki programoknak köszönhetően magához tért és a vállalatoknál, majd a családoknál is bővült a hitelállomány."

Hát ennek a NERtársak nagyon örülnek mert gyakorlatilag ingyen kockázatok nélkül óriási eladósodottság mellett jutottak friss forrásokhoz miközben a bankoktól erre esélyük sem lett volna.
A lakosság hitelfelvételéhez meg annyit, hogy az emberek nem tanultak a 2008-as válságból. Hitelből nem lehet álomvilágot építeni, mert fájdalmas lesz az ébredés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html