Matolcsy: sorsfordító évek elé nézünk

Sorsfordító év 2020, akárcsak 1956 volt, akkor a szabadság, most a biztonság felé fordul az emberiség - véli Matolcsy György jegybankelnök, aki hétfőn megjelent írásában azt is hangsúlyozza, hogy a szabadság és a biztonság összetartozik.
Szabó Dániel, 2020. május 18. hétfő, 18:22
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György arról írt, hogy mindkét évben szinte megállt a régi világ; 1956-ban a magyar forradalommal, illetve a szuezi válsággal elindult az a kettős folyamat, amelynek végén megszűnt a keleti szovjet birodalom, és felbomlottak a nyugati gyarmatbirodalmak. 2020-ban pedig a koronavírus szinte leállította a világot. A világ az élet biztonsága felé fordult, időlegesen feladta szabadságának egy részét, "felértékeltük az egyének és közösségek biztonságát" - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A változás már azonosítható folyamatai közül kiemeli, hogy felértékelődik a biztonság mint érték, és leértékelődik a szabadosság, a túlhajtott individualizmus. Megerősödnek a közösségek, felértékelődik a védelmet nyújtó állam, a segítő közösségi összefogások, a közösségi önszabályozás.

Felértékelődik a munka, a biztonságos munkahely, a pénzügyi tartalék és a biztonságos befektetés, egyben rugalmassá válik a munkaerőpiac és a munka világa, ahol megerősödik az egyéni szabadság, mert egybeesik a biztonság új felfogásával - sorolta észrevételeit.

"Visszanyeri és elnyeri régi értelmét az "otthonom, a váram" eredeti angol felfogása. A saját tágas, kertes és digitalizált otthon a legfontosabb családi céllá válik" - fogalmazott Matolcsy.

Ugyancsak az azonosított folyamatok között említette az egészségügyi rendszer megújulását, az egészséges életmód, a megelőzés felértékelődésével. Szerinte az oktatásban a fő változás szerinte a kiscsoportos és a digitális oktatás általánossá válása.

Végül azt írta, hogy a kisebbségek sajátos élethelyzetére építve minden országban biztonságukat megerősítő programok lépnek életbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.05.18 21:42

A hatásvadász címből egyből arra gondoltam, hogy a kusza szemű is felismerte nincs szükség már NERtársakra akik így mennek a lecsóba. De sajnos csak a magasröptű gondolataiból osztott meg párat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html