Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament gazdasági bizottsága az MNB 2015-ös jelentése kapcsán hallgatta meg Matolcsyt, aki kijelentette, hogy a teljes adósságon belül a deviza részaránya 25 százalékra csökkenhet az év végére a tavalyi 35 százalékról. Az ÁKK adatai szerint a központi költségvetés adósságán belül tavaly decemberben 31,3 százalék volt a deviza részarány, ez már idén októberre 24,9 százalékra csökkent. Ez azonban nem a teljes adósság, valószínűleg Matolcsy egy ennél nagyobb körről beszélt - írja a Portfolio.hu.

A jegybankelnök azt is kiemelte, hogy 2017-ben 400 milliárd forinttal lehet alacsonyabb a költségvetés kamatterhe az MNB lépéseinek köszönhetően. A Reuters tudósítása azt nem írja, mikori időponthoz hasonlítja az értéket az elnök, vélhetően 2010-hez vagy 2013-hoz, hiszen egyik évről a másikra nem lehet ekkora megtakarítást elérni - jegyzi meg a Portfolio.hu. Matolcsy szerint a fenti összeg egyrészt a kamatcsökkentés, másrészt pedig az önfinanszírozási program eredménye.

Matolcsy a tudósítás szerint kiemelte, hogy az MNB a jövőben is szeretné fenntartani a laza monetáris kondíciókat, emellett hangsúlyozta, hogy fontos a forintárfolyam stabilitása és kiemelte, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja. A gazdasági kilátások kapcsán azt mondta, hogy 3,5-4 százalék lehet a növekedés 2017-ben. Az idei növekedés kapcsán az elnök arról beszélt, hogy fenntartják 3 százalék körüli prognózisukat a pesszimistává váló elemzői vélemények ellenére is.