"A mai napon a nemzetgazdasági miniszter és az EIB alelnöke 63 millió euró összegről írt alá projektfinanszírozási szerződést, melynek keretében a költségvetési kiadások kedvező feltételekkel történő finanszírozásán keresztül jelentős mértékben hozzájárul a 2010. évi vörösiszap katasztrófa sújtotta terület rehabilitációjához, és az árvíz valamint a szélsőséges időjárási viszonyok által okozott károkat megelőző beruházásokhoz" - olvasható a tárca közleményében.

Az EIB közleménye szerint a pénzintézet az árvízvédelmet és az árvízkárok helyreállításához kapcsolódóan azokat az intézkedéseket finanszírozza, amelyeknek elsődleges célja - az árvízvédelmi infrastruktúra és építmények rekonstrukciójával és pótlásával egyidejűleg - a védelem korábbi szintjének visszaállítása, a gátak, szükség- és esővíztározók árvízi kockázatainak csökkentése, rehabilitációja, helyreállítása és megépítése stb.

A vörösiszap tárolására szolgáló, megrongálódott gátat illetően pedig a projekt a vörösiszap hatásainak az érintett területen való korlátozását célzó lépéseket támogatja. Ezek az intézkedések így főként a további vörösiszap-kiömlés megelőzését, a közösségi infrastruktúra, ezen belül egy híd és a vasútvonalak helyreállítását és pótlását, 306 ház lebontását, 53 rekonstrukcióját és 111 új ház építését jelentik. További intézkedések az iszap és a szennyezett talaj remediációja, kitermelése és végleges elhelyezése - olvasható az EIB közleményében.

A pénzintézet emellett azt is közölte: "Magyarország, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium képvisel, az EIB-hitel felvevője és a beruházás szervezője, a helyi önkormányzatok, valamint a jogosult állami és magánvállalkozások pedig, így a kkv-k és a kárral érintett magánszemélyek, a hitel végső kedvezményezettjei."

Az NGM közleményében megemlíti, hogy az EIB az elmúlt több mint 20 évben közel 14,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több magyarországi fejlesztés finanszírozásához. A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb projektfinanszírozási tevékenységet.

Az elmúlt két évben az EIB-vel több mint 1,1 milliárd euró összegben született megállapodás hitel nyújtásáról állami projektek finanszírozására és szintén 1,1 milliárd euró összeget hívtunk le a meglévő állami hitelszerződések alapján.

Az EIB támogatásával megvalósított hazai beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették. A kedvező pénzügyi feltételek mellett az EIB fontos szerepet játszik az uniós támogatásokból megvalósuló beruházások terén az abszorpciós kapacitás javításában, ezáltal a gazdaság dinamizálásában is.