Matolcsy: 8500 milliárd forint folyik el

A bürokrácián, az állami pazarláson és a korrupción 2700 milliárd, míg a külföldi kézben lévő belföldi monopóliumoknál 3000 milliárd forint folyik ki az országból - írta a Heti Válaszba a nemzetgazdasági miniszter.
MTI-Eco, 2012. március 14. szerda, 18:30
Fotó: Napi.hu

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számítása szerint évi mintegy 8500 milliárd forintra rúghat az ellenőrizetlenül kiáramló, elvesztett pénz - írta a Heti Válaszban a héten megjelent cikkében. Ebben a legnagyobb tételt a külföldre eladott belföldi monopóliumok jelentik, így évi "3000 milliárdunk megy ki láthatóan és láthatatlanul" - fogalmazott.

A miniszter megemlíti a felsorolásában a felesleges bürokráciát, ami 2000 milliárd forintot jelent, az adókikerülés pedig 2000 milliárd, az állami pazarlás pedig további 600 milliárd forintos kiáramlást okoz. Véleménye szerint az államadósságra fizetett túl magas kamaton az ország legalább 500 milliárd forintot veszít, a magas munkanélküliségen pedig közel 200 milliárd forintot. "A túlzottan magas valutatartalék tartásán: 100 milliárdunk" - megy el, míg az állami korrupción egy "másik százast" veszít el az ország - sorolja fel a cikkében Matolcsy György.

Csatornák, ahol kifolyik a pénz az országból
Tételösszeg (milliárd forint)
Külföldi kézben lévő belföldi monopóliumok3000
Bürokrácia2000
Adóelkerülés2000
Állami pazarlás600
Államadósságra fizetett kamat500
Munkanélküliség200
Valutatartalék100
Állami korrupció100
Összesen8500
Forrás: Matolcsy György számítása, Heti Válasz

A miniszter úgy véli, hogy "a jólét, nyomában a boldogság" eléréséhez négy nagy területen kell teljes fordulatot elérnie az országnak. "Először: be kell tömni azokat a lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból - hol tudjuk, kihez, hol nem. Másodszor: le kell venni a vállalkozásokról és az emberekről a béklyókat. Harmadszor: ki kell aknáznunk a munka minden lehetőségét. Negyedszer: fel kell tárnunk és használnunk kell az összes növekedési forrásunkat" - fogalmazott Matolcsy György.

A hátráltató tényezők, vagy ahogy ő fogalmaz "a gúzsok" közé sorolta a tőke, a hitel, az állami garancia hiányát, amelyek korlátozzák a vállalkozásokat a munkahelyek megteremtésében. Ezek között említette az erős középosztály hiányát, amely visszafogja a fogyasztást, ide sorolta a belső piac szűkösségét, amely negatívan hat a beruházásokra, a külső piacra jutás gyengeségeit, amelyek negatívan hatnak a hazai cégek bővülésére, a belső monopóliumokat, amelyek akadályozzák az új hazai cégek piacra jutását.

A miniszter a negatívumok között említette a tudáshiányt és a "tudástőke" torz szerkezetét, az árfolyam és az alapkamat mai szintjét, az infrastruktúra szűk keresztmetszeteit, amelyek negatívan hatnak a közlekedésben és az információáramlásban. Véleménye szerint jobb képzettséggel minden ágazatban több munkára lenne szükség, minőségi felsőoktatással is több munkára adódna lehetőség, ugyanez a helyzet a 10 fő alatti mikro- és a 50 fő alatti kisvállalkozásoknál is. Több munkát, nagyobb termelést kellene elérni olyan ágazatokban, mint a turizmus, a mezőgazdaság vagy az építőipar.

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyobb növekedést eredményezhetne az új technológiák alkalmazása, amelyből az "új GDP" kétharmada származhatna, a növekedés az export bővüléséből, az okos importhelyettesítésből, a magasabb hazai hozzáadott értékből és az erősödő versenyképességből, a több beruházásból és az emelkedő fogyasztásból adódna.

A nemzetgazdasági miniszter azzal zárja gondolatsorát: "már minden elindult, de még jó sokáig kell öles léptekkel mennünk előre ahhoz, hogy célba érjünk".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Patkan, 2012.03.22 09:23

Kedves együgyüek,kölcsönös bizalom nélkül az 1-2 millás valamitek,mennyit ér ? Csak reménykedhetünk,hogy mindnyájan nem vagytok komcsik mint a főnökötök .Bizalom nékül csak rablóbanda nevünk,nevetek:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.03.22 09:15

@Libaas-Gordon: Érdekes, hogy pont a szocializmust sírod vissza, hát nem jobb volt a Kádár rendszer :-)))))))))

Egyébként a rohadt magas kamatszintek (a 90 es években volt akár 15-20% alapkamat és 30-35 % kötvénykamat is) verte szét az országot mert rohadt erőssé tette a forintot ( érdemes volt devizáért forintot venni és kamatoztatni) és ezzel egyidejüleg érdemes volt importálni és ezáltal is nem volt érdemes(pontosabban lehetséges) exportálni, a különbségból meg államadósság lett stb.... lopni mindenütt loptak, csak a lengyelek pl. betörtek az EU piacokra a jól managelt árfolyampolitikájukal, miközben minket lerohantak az áruházláncok (elsőként a szocialista blokkban ... a Metro nyitott nálunk by the way)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.03.22 09:11

@Libaas-Gordon: Önnek mennyire igaza van!

Már Szent István Intelmei is külön kiemelték a kommunistákat, mint a levédiai őseink ősi ellenségeit.

Azóta tart a nagy ellenségeskedés, de a Jó, a Nemzeti Jobb mindig győz!

Nem engedi, hogy a Nemzetet eltiporják, s gyöngéd, óvó karjaival magához emeli a gyöngéket és elesetteket is.

Ahogy ma a Mi Kétharmadunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Libaas-Gordon, 2012.03.22 09:06

@Patkan: a hazaáruló, nemzetellenes TOLVAJ szocialista=kommunista a magyarok legnagyobb ősi ellensége, hatalmas pusztítást végzett az egész országban!... Igaz ... 2010-ig, - amikor is a választók elzavarták az ősellenség szocialistákat - tejjel-mézzel folyó Kánaán volt Magyarországon és Borsodban is, a népek vasvillával szárítgatták a pénzt a padláson, nehogy bepenészedjen, dolgozott mindenki, a bárányok meg odatelepedtek az oroszlánok mellé, csak hát jött az Orbán, és vége lett a békének meg az aranykornak? Ha volt esze Patkan, Ön maradt a mnyp-ben... volt esze? ... DOLGOZNI AKAR?? ... akkor gyorsan el kell helyezkedni a konzervgyárainkban, cukorgyárainkban, a kötöttáru gyárainkban, a bányáinkban... a ruhagyárainkban, a MOM-nál, Ganz Hajó gyárban, Láng Gépgyárban, a Tungsramnál, a Ricoban, Hódgépnél, Metripondnál, Hódikötnél, Alföldi Porcelángyárban. vagy a Csepel Műveknél ... -- > innen zavarták el a dolgozók millióit a szocialisták < -- és minden ripsz-ropsz rendben lesz! A kérdés persze csak az hova is lettek 1997-re a gyáraink, üzemeink...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Patkan, 2012.03.22 08:54

Mielébb eltakarodtok,ADD VISSZA A MAGÁN NYUGDÍJAINKAT (azé írom így hátha megérted) ÉS A MUNKAHELYEINKET AMIT TE ÉS A BŰNÖZŐ "POLGÁRTÁRSAID" ELVETTETEK TŐLÜNK ! Gagyi O viktor !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html