Az MNB elnöke szerint sok magyarországi vállalkozás már nem bírja sokáig hitelek nélkül. Egyben megjegyzi, hogy "bizonyosak lehetünk abban, hogy (...) 2013 reálkereset-bővülést, ezért fogyasztásbővülést hoz".

A jegybankelnök - aki korábban nemzetgazdasági miniszterként is rendszeresen írt a hetilapban - szerint dinamikus és tartós növekedés akkor lesz Magyarországon, ha egyszerre javul a vállalkozások tőkéhez, hitelhez, piachoz és tudáshoz való hozzáférése, miközben az ország megőrzi a költségvetési konszolidáció eredményeit. "Jók az esélyeink" - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy növekedési fordulat hiányában "nem lenne fenntartható a csökkenő államadósság, a 3 százalék alatti deficit, a bővülő foglalkoztatás, a politikai stabilitás, így a kormányzati cselekvőképesség".

Matolcsy György szerint a 2012. évi 1,7 százalékos gazdasági visszaesést elsősorban egyszeri tételek okozták. Így az aszályos időjárás miatti alacsonyabb mezőgazdaság kibocsátás a GDP-csökkenés felét magyarázza. További 0,3-0,4 százalékos GDP-visszaesést okozott egyes ipari kapacitások megszűnése. Ezen kívül a GDP-változásból 0,2-0,3 százalékpontot magyaráz az, hogy a tervezett, uniós forrásból finanszírozott beruházásokból mintegy 500 milliárd forintnyi nem valósult meg. Végül, a fogyasztási is visszaesett 2012-ben, az "átmenetileg csökkenő reálkeresetek és a zuhanó fogyasztási hitelek miatt".

A jegybankelnök szerint "2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?". Kifejtette: az 1,7 százalékos visszaesést szinte teljes egészében magyarázza az aszály, a termeléskiesés, az uniós beruházások elmaradása, illetve a csökkenő fogyasztás, de nem tapasztalható "a kivont külföldi hitelforrások hatása".

Az MNB elnöke szerint - elsősorban külföldi - pénzintézetek 2012-ben a GDP közel 10 százalékát kitevő, 2700 milliárd forint körüli hitelforrást vontak ki a magyar gazdaságból. Matolcsy György szerint "Ha ezeknek a forrásoknak csak egy része bement volna a gazdaságba, a múlt évben is bővül a gazdaság!".

A jegybankelnök szerint a hitelforrások kivonásának okai "ismertek": a korábban túl magas szinten lévő külső finanszírozás épül le, a pénzintézetek "büntetik a magyar kormányt a nem hagyományos lépések miatt, a jegybank nem működött együtt a kabinettel a növekedés érdekében, és a családok óvatossá váltak a hitelfelvétel terén".

Matolcsy György szerint "a külföldi bankok 5 százalék körüli visszaesést vártak a hitelforrások leépítésétől", de tévedtek.