Matolcsy a bankok tévedéséről és egy tavalyi rejtélyről írt

A kormány és a jegybank stratégiai megállapodása lehet a magyarországi növekedés beindításának kulcsa, hiszen ez képes bővíteni a hazai vállalkozások hitelforrásait - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kinevezett új elnöke a Heti Válasz legújabb számában.
MTI, 2013. március 7. csütörtök, 09:28
Fotó: Napi.hu

Az MNB elnöke szerint sok magyarországi vállalkozás már nem bírja sokáig hitelek nélkül. Egyben megjegyzi, hogy "bizonyosak lehetünk abban, hogy (...) 2013 reálkereset-bővülést, ezért fogyasztásbővülést hoz".

A jegybankelnök - aki korábban nemzetgazdasági miniszterként is rendszeresen írt a hetilapban - szerint dinamikus és tartós növekedés akkor lesz Magyarországon, ha egyszerre javul a vállalkozások tőkéhez, hitelhez, piachoz és tudáshoz való hozzáférése, miközben az ország megőrzi a költségvetési konszolidáció eredményeit. "Jók az esélyeink" - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy növekedési fordulat hiányában "nem lenne fenntartható a csökkenő államadósság, a 3 százalék alatti deficit, a bővülő foglalkoztatás, a politikai stabilitás, így a kormányzati cselekvőképesség".

Matolcsy György szerint a 2012. évi 1,7 százalékos gazdasági visszaesést elsősorban egyszeri tételek okozták. Így az aszályos időjárás miatti alacsonyabb mezőgazdaság kibocsátás a GDP-csökkenés felét magyarázza. További 0,3-0,4 százalékos GDP-visszaesést okozott egyes ipari kapacitások megszűnése. Ezen kívül a GDP-változásból 0,2-0,3 százalékpontot magyaráz az, hogy a tervezett, uniós forrásból finanszírozott beruházásokból mintegy 500 milliárd forintnyi nem valósult meg. Végül, a fogyasztási is visszaesett 2012-ben, az "átmenetileg csökkenő reálkeresetek és a zuhanó fogyasztási hitelek miatt".

A jegybankelnök szerint "2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?". Kifejtette: az 1,7 százalékos visszaesést szinte teljes egészében magyarázza az aszály, a termeléskiesés, az uniós beruházások elmaradása, illetve a csökkenő fogyasztás, de nem tapasztalható "a kivont külföldi hitelforrások hatása".

Az MNB elnöke szerint - elsősorban külföldi - pénzintézetek 2012-ben a GDP közel 10 százalékát kitevő, 2700 milliárd forint körüli hitelforrást vontak ki a magyar gazdaságból. Matolcsy György szerint "Ha ezeknek a forrásoknak csak egy része bement volna a gazdaságba, a múlt évben is bővül a gazdaság!".

A jegybankelnök szerint a hitelforrások kivonásának okai "ismertek": a korábban túl magas szinten lévő külső finanszírozás épül le, a pénzintézetek "büntetik a magyar kormányt a nem hagyományos lépések miatt, a jegybank nem működött együtt a kabinettel a növekedés érdekében, és a családok óvatossá váltak a hitelfelvétel terén".

Matolcsy György szerint "a külföldi bankok 5 százalék körüli visszaesést vártak a hitelforrások leépítésétől", de tévedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.03.07 10:09

"2013 reálkereset-bővülést, ezért fogyasztásbővülést hoz"."

Felettébb cinikus kijelentés, mivel ő jegyezte a munka törvénykönyvét papíron, illene tisztában lennie annak idei bércsökkentő hatásaival a munkaidőkeretben foglalkoztatott (termelő, végrehajtó, kiszolgáló) melósok esetében. osztószámváltozás, szabadságszámfejtés, pótlékszabályozás változása.

Nálunk idén megint kb. 200 embernek csökkent a bére, de a helyzet annyiból rosszabb, hogy az új MT-től a munkáltató végképp vérszemet kapott, és teljesen átrendezi a bérezést. Természetesen a mi kárunkra. Mióta kijött az új bérterv, 3an mondtak fel egy hét alatt. Inkább felszámolják az életüket, és szerencsét próbálnak külföldön.

Mivel felteszem a helyzetünk országos statisztikában tipikusnak mondható a tavaly, tavalyelőtti tapasztalatok alapján, az idei reálbéremelkedést, ahogy van el lehet felejteni.

Már csak azért is, mert az első féléves statisztikában tavalyhoz képest bőven benne van a munkaközi szünetes téma, amikor tavaly többnyire még munkaidőként számolták a munkaidőkereteseknél a folyamatosan működő munkáltatóknál főleg, második félévben pedig jobbágyi robotként, se kiadva, se munkaidőként elszámolva c. műsor.
Úgyhogy a tavaly első félévi "bérbázis" relatíve magas volt, aminél az idei biztosan mérföldekkel kevesebb a munkaidőkereteseknél.

Így a megkövetelt munkamennyiség növekedett, csökkent a túlóra, és a látszámigény, lásd versenyszféra foglalkoztatottság.

A vezetők bérét viszont valószínűleg felhúzták elég rendesen, ez azért - idén is - torzítja a statisztikát, viszont a fogyasztásuk nem fog annyival emelkedni, hogy a gazdaságot rájuk lehessen építeni. Most hogy a góré sör helyett viszki-kólát iszik munka után a krimóban, az még kevés. ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.07 10:06

Mit magyarázgatja kuszaszem gazdasági miniszterségét utólag? Aki nem képes rendesen tervezni, az ne magyarázkodjon! Hanem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.03.07 09:53

"bizonyosak lehetünk abban, hogy (...) 2013 reálkereset-bővülést, ezért fogyasztásbővülést hoz"

a tranzakciós adót meg nem tudják a bankok áthárítani, az is minimum ilyen biztos

"2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?"

mondjuk a gyurcsányék által idehozott mercedes gyár? hiába indult be, csak összehozott a szekta egy jó kis 1,7%-os recessziót.

"2012-ben a GDP közel 10 százalékát kitevő, 2700 milliárd forint körüli hitelforrást vontak ki a magyar gazdaságból"

nem érzik biztonságban a pénzüket? miért???

"Ha ezeknek a forrásoknak csak egy része bement volna a gazdaságba, a múlt évben is bővül a gazdaság!"

a kormány iránti teljes bizalomhiány miatt értelmetlen ilyen "ha"-val kezdődő tündérmesékre utaló mondatokat gyártani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html