Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A devizahitel-örökség rendezése mostanára megnyugtató, a pénzügyi stabilitás szempontjából "rendben" van - értékelte a folyamatot Matolcsy a bizottság előtt. A forintosítási műveleten (azaz a csaknem 8 milliárd euró piaci árfolyamon történő eladásán a bankoknak - a szerk,) az MNB 136 milliárd forint nyereségre tett szert. Ez a pénz nem adható közvetlenül a devizahiteleseknek. Az MNB fizethet osztalékot, ha pozitív lesz az eredmény. Reményeink szerint a 2014-es év nyereséges lesz - mondta az elnök. (Azaz így "talált pénzhez" juthat a büdzsé 2015-ben - a szerk.) Az MNB devizatartalékai pedig kellően magasak és azok is maradnak.

Az alapkamat kapcsán úgy fogalmazott: a kamatcsökkentési ciklust nem 2012 nyarán kellett volna elindítani, és csak akkor is a külső tagok szavazataival. A korábbi időszakban a kamat magasan tartása súlyos szakmai hibasorozat volt - mondta a jegybankár. A jelenlegi 2,1 százalékos szuperalacsony kamat pedig a monetáris transzmisszió révén fokozatosan "átmegy".

Nhp: cél a 2750 milliárd forint

Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) a kkv-k számára kritikus hitelezési helyzetben kezdődött - mondta Matolcsy. Az nhp-t mindaddig érdemes működtetni, amíg a jegybank egy fenntartható, 3-4 százalékos sávban nem látja a magyar gazdaság várható növekedését. Véleményem szerint érdemes a programot a kezdetekkor meghatározott 2750 milliárd forintos keretig fenntartani - mondta az MNB vezetője. (Az első szakasz 701 milliárdja után a másodikban már további félezer milliárd forint fogyott, míg további 500 milliárdos keretet a monetáris tanács (MT) már jóváhagyott. - a szerk.)

A pénzügyi stabilitást megerősítettük, most már a gazdaságpolitika segítése a fő feladatunk - konzultálva a kormánnyal. Ehhez pedig fejlesztjük a pénzügyi-közgazdasági-gazdaságpolitikai tudást - tette hozzá Matolcsy.

Mivel egyre több feladatot kell az MNB-nek megoldania, bérlés helyett ésszerű megoldás ingatlanokat vásárolni - adott egyszerű magyarázatot az elnök az ingatlanügyekre. Az Eiffel Palace kapcsán pedig azzal magyarázta a piacinál magasabb vételárat,hogy az MNB választhatott: egy hitellel terhelt céget vesz olcsóbban, de átveszi a hiteleit is, vagy pedig "pusztán" egy ingatlant. Az óvatossággal magyarázta az utóbbi verziót.

Az elnök több veszélyforrást is megnevezett, amelyek pénzügyi instabilitást hozhatnak: az 50-70 dollár közé eső olajár, az EU-ban kialakuló deflációs környezet és recesszió. Matolcsy egy másik megjegyezése szerint Magyarország az uniós gazdaságélénkítés erősítésére azt javasolja, hogy az EU-ban is pénzügyi tranzakciós adót vezessenek be, a Juncker-tervben megcélzott beruházás-élénkítés érdekében.