Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wall Street Journal honlapján szerdán megjelent interjú írás elején a lap emlékeztet arra, hogy Matolcsy Györgyöt a magyar kormány unortodox gazdasági programja fő építőmesterének tekintik, és neve széles körben forgott mint a Magyar Nemzeti Bank új elnöke, noha ő maga azt mondta, hogy eddig nem kapott ilyen ajánlatot.

A lap szerint Matolcsy György arra törekedett, hogy eloszlassa azokat az aggályokat, amelyek szerint a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke túlzottan agresszív lépéseket tesz a monetáris enyhítés irányába, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt ösztönözze a gazdaságot. A lap emlékeztet rá, hogy ezek az aggályok hozzájárultak a forint közelmúltbeli gyengüléséhez, a kormány azonban a spekulánsokat hibáztatja.

Matolcsy György kijelentette: a monetáris politika nem lehet a sokkterápia eszköze, és a jegybanknak semmiképpen sem szabad a bankóprés működtetésével finanszírozni az államháztartás deficitjét. A miniszter hangsúlyozta, hogy stratégiai partnerségre van szükség a kormány és a Magyar Nemzeti Bank új vezetése között, hozzáfűzve, hogy az államháztartási hiány erőteljes csökkentése után most a hazai össztermék, a GDP növekedésében kell fordulatot elérni.

Matolcsy György azt is hangsúlyozta, hogy a jegybanknak "abszolút függetlennek kell lennie a jövőben, és az infláció kordában tartása kell hogy első számú feladata legyen". Azt is hozzátette azonban, hogy a banknak és a kormánynak együtt kell működnie, ha az ország ki akar lábalni a recesszióból.

"Olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány a Fed által bevetett eszközt" - mondta Matolcsy György. Példaként megemlítette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe "óriási hiba lenne".

"El kell érni az inflációs célt, de eközben egy jól célzott hitelprogram hasznos lehet" - mondta, hozzáfűzve: a banknak lépésről lépésre nagyon lassan és óvatosan kell haladnia és "a központi banknak konzervatívabbnak kell lennie a kormánynál". A forintról szólva a miniszter elmondta, hogy a forint stabilitása fontosabb cél, mint egy specifikus árfolyamcél kitűzése.

Kiemelte, hogy a 2012. évi államháztartási deficit a GDP 2,7 százaléka lesz, és az idén is hasonlóan alakul a hiány. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által hangoztatott bírálatokra, hogy tudniillik a kormány túlzottan támaszkodik rövid távú intézkedésekre, a miniszter elmondta, hogy a kormány hosszú távú strukturális változtatásokat hajtott végre. A kormány azt is támogatja, hogy csökkentsék a bankadót azon kereskedelmi bankoknál, amelyek fokozzák a hitelezést a kis- és középvállalatoknak - mondta. A miniszter hozzátette, hogy a növekedés az év közepén megindul.