BUX
38643

Matolcsy: a múlt örökségét rendezi a bankadó

Az Európai Unió helyzetének megszilárdítását szolgálja a magyar elnökség összes gazdasági jellegű prioritása - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben. Az EP-meghallgatáson több kérdés vonatkozott a bankadóra. Matolcsy elmondása szerint Magyarországnak szüksége volt rá, hogy rendezze a múlt örökségét.

MTI-Eco, 2011. január 24. hétfő, 18:50

Az elnökségi programot az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt bemutatva hangoztatta: Magyarország elkötelezett az erős EU iránt, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy erős eurózóna is.

A képviselőkkel találkozva Matolcsy György kiemelte, hogy szoros együttműködésre törekszik az uniós parlamenttel.

Az EP valamennyi magyar prioritást támogatta - szögezte le a miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Ezek között említette meg az unión belüli, új típusú gazdasági koordinációt (európai szemeszter), annak menetrend szerinti elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, beleértve a félév végéig elfogadandó hat konkrét jogszabályt, az állandó stabilitási mechanizmust, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozást és a pénzügyi piacokat érintő szabályozást.

Matolcsy György úgy vélte, hogy a tagországokban rövid távon meg kell erősíteni az államháztartást. Ennek két feltétele van: a hiánynak a bruttó össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítása, továbbá az euróövezetben átlagosan immár 80 százalékon tartó belső államadósság csökkentése.

Magyarország már idén eleget tesz az első feltételeknek - jegyezte meg.

Matolcsy György támogatását fejezte ki a foglalkoztatás, gazdasági növekedés és versenyképesség javítását is célul kitűző tízéves, átfogó EU-programot (EU 2020) illetően.

Az EP-meghallgatáson több kérdés vonatkozott a bankadóra. Ezzel kapcsolatban Matolcsy elmondta, hogy ezt különböző formákban immár tíz EU-tagállam alkalmazza. Magyarországnak is szüksége volt rá, hogy rendezze a múlt örökségét - tette hozzá.

Hangoztatta: az elnökség azt javasolja, hogy az EU alakítson ki harmonizált rendszert a bankadóra. Ez azonban csak olyan lehet, amely megengedi a kormányoknak, hogy amikor baj van a költségvetésben, olyan bankadót használjanak, amely költségvetési bevétel - figyelmeztetett.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter hangoztatta, hogy Magyarországon a bankadónál nincs megkülönböztetés aszerint, hogy külföldi, vagy magyar alanyokról van szó.

A pénzügyi műveletekre esetlegesen kivetendő tranzakciós adót illetően viszont úgy vélte, az EU csak egy játékos a sokszereplős világgazdasági színtéren, azaz erre elsősorban más szereplőkkel egyeztetve lehetséges gondolni.

Ami pedig a közös eurokötvényeket illeti, a miniszter úgy ítélte meg, jó a gondolat, de bevezetése előtt rendbe kell tenni az uniós országok gazdaságát.