Matolcsy átment a teszten? - Már nem mumus a piac számára a miniszter

A cáfolatok ellenére Matolcsy György jegybankelnöki ambíciói erősödhetnek, mivel neve átment a "teszten". A piac egyre kevésbé fanyalog, Varga Mihály helyzetbe kerülése pedig még jól is elsülhet.
Gerőcs Tamás, 2013. február 7. csütörtök, 07:02
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Két párhuzamos hír erősítette és cáfolta a pletykák szintjén hónapok óta keringő elképzelést, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váltja Simor Andrást a jegybank elnöki székében. Kedden a vg.hu hozta tényként az információt: Matolcsyt Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős államtitkár váltja. Lázár János a Reuters hírügynökségnek arról beszélt, hogy Vargára valóban új kormányzati szerep vár, míg Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-n keresztül pedig cáfolta, hogy Matolcsy jegybankelnöki jelölése a frakciószövetség gyulai ülésén dőlne el. Későbbi sajtóhírek szerint az ülésen Matolcsy szóba sem került, vagyis a miniszterelnök továbbra is a maga által kijelölt március 2-át tartja a bejelentés hivatalos időpontjának.

Közben a piacon mind többen számolnak Matolcsyval mint monetáris vezetővel, de mint azt a legtöbb szakember kiemeli, nem a személyi kérdés a fontos, hanem a pénzügypolitika várható irányváltása. Ebből a szempontból pedig már eldőlt a kérdés: a kormányzat több tagja, főleg Matolcsy György többször megüzente, mit vár az MNB-től: stabilizálja a forintkötvény másodpiacát, ha ott nyomás keletkezne, tartsa a szükséges mederben az árfolyamot és segítsen felfuttatni az üzleti szféra hitelezését.

Ezeket az általános célokat a piac eddig nyitottsággal fogadta, például amikor a miniszter egy múlt heti interjújában az eszközrendszer bevetéséhez hozzáillesztette a konzervatív jelzőt, rögtön forinterősödés vette kezdetét. Matolcsy nevével egyre kevésbé lehet a befektetőket riogatni, hiszen hiába mozgatta meg az árfolyamot a "gyulai álhír", az meg sem közelítette azt az ingerküszöböt, ami a döntéshozókat bármire is kényszerítette volna.

Sőt, a kommunikációs teszt bevált, amiből két következtetést is levonhat a kormányfő: jobbkezétől ma már kevésbé félnek a befektetők, mint pár hete (és lehet, hogy pár hét múlva még ennél is kevésbé fognak), illetve hogy működik az IMF-tárgyalások "kiáraztatásához" már kipróbált stratégia. Vagyis, hivatalos bejelentés csak azt követően lesz, hogy a bejelentés tárgyát már minden érintett rég tényként kezeli. A kormányfő tehát nem bejelent, hanem "megerősít" vagy ha szükséges, cáfol.

Konkrét döntés Simor utódjáról valószínűleg Gyulán tényleg nem született, ám az A-terv megerősítést nyerhetett. Másik vetülete a történetnek, hogy Matolcsy (esetleges) távozásával átalakul a gazdaságpolitika irányítószerve. Varga Mihályra fontos szerep vár a választásokig, egyesek szerint ennek megerősítése azt jelenti, hogy ő lesz a Fidesz-kampány egyik meghatározó arca. Varga többször jelezte, hogy az NGM vezetését egy az egyben nem szívesen venné át, tapasztalatait is elsősorban pénzügyminiszterként szerezte. Ezért elképzelhető, hogy a konszolidáció intézményi változást hoz és ismét külön minisztérium felel majd a költségvetés tervezéséért. Ezt akár pozitívan is fogadhatja a piac.

A személyi ambícióknak is megfelelhet a csere, hiszen Matolcsy pályafutását egyértelműen megkoronázná az MNB-elnökség hat évre szóló elnyerése, amivel pont el is éri a nyugdíjkorhatárt, míg Vargára még hosszú kormányzati karrier vár, amihez viszont időszerű a nagyobb szerepvállalás.

Ha mégsem Matolcsy, akkor a szivárogtatás egy nagy elterelő hadművelet része lehet, de a legfontosabb kérdés akkor is az, mit fog csinálni tavasztól az MNB, hogy felpörgesse a hitelezést. Segíteni fogja a kereskedelmi bankokat, vagy az eddigi kurzushoz illeszkedve megkerüli a bankszektort, és kiválasztott intézményeken keresztül célzott hitelezést vezet be?

Gerőcs Tamás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.02.08 09:36

@Blama:

oli75 illetően, a szövegei színtiszta FASIZMUS.
Ime, majd nem szó szerint a 30-s évekből:

"..a maszatolás következménye a mai magyarországi helyzet ( MNB, cigányügy, zsidóügy,gyurcsány, bajnai, mesterházy, matolcsy, privatizáció, stb. ). már a rendszerváltás is maszatolás volt, egyszer ezeket a dolgokat rendbe kell tenni, az élet úgyis rá fogja kényszeríteni a társadalmat. vagy belepusztul.."

Elmarad azonban a két pofon és a hazaküldés a nagy testvértől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.08 09:16

@Vote: Se érv, se ész... De akkor minek idepottyantgatni ezeket a szavakat?

Jobb lenne kissé elgondolkodnia:
http://index.hu/gazdasag/2013/02/07/vg_panel/

Érdekes, hogy már jobboldali közgazdászok is mást mondanak, mint a fidesz tesz! Ez az igazi pávatánc!

zsugapubi! Kevesebb címkét (és kevesebb választ) kapna, ha a névváltoztatás után nem kezdené a régi stílust!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.08 01:15

@rigolya:
Most itt a szocikról volt szó. Minds meg te movement hazudik a jelenlegi kormány, nekem úgy tűnik igazat mondanak. Mondjuk neked csak elmés kérdéseid vannak, válaszaid soha, ahhoz gondolkodni kellene. Csak a számokat hanyagold és a gazdadágot, ez a kettő nagyon nem megy. Meggazdagodtál már abból, hogy neked árfolyam felett váltják az eurot... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.07 22:21

menya71, 2013. február 7., csütörtök 20:01

Tudod hozzászólásod után elolvastam a maiIndexen a jobbos közgazdászok (Chikán, Járai, László) eszmefuttatását ugyanerről a témáról és úgy döntöttem nekik hiszek és nem Neked, pedig homlokegyenest az ellenkezőjét mondják mint Te.
Kicsit jobban érveltek. Többek közt az IMF hitel szükségességéről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.07 20:31

@Vote: szaszag zsugapubi...

Miről is mondott igazat a pávatáncoló forradalmi kormányunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html