Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján. A Siker a Kárpát-medencében című előadásában a miniszter hangsúlyozta: ezért született a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv, ezek integrációjával jön létre a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány.

Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar gazdaságban már bekövetkezett egy döntő fordulat. Mint mondta, a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság. Ebből a szempontból döntő fordulat, hogy az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot.

A miniszter további eredménynek nevezte, hogy Magyarország annak a hét európai uniós tagállamnak az egyike, amelynek 3 százalék alatti költségvetési hiánya lesz 2012-ben. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak immár növekedési fordulatra van szüksége. "Ez az igazi gyengeségünk" - fogalmazott Matolcsy György. Mint kifejtette: a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet.

Szavai szerint, ha az euróövezet és a világ pénzügyi válságban van, akkor nekünk kell megvédenünk a növekedési esélyeinket. Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; "az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel" - mondta a politikus.

Matolcsy György elmondta: ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején, és amely már nem éri kiszolgáltatott helyzetben az országot. Ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg, és amelyet, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben, akkor lehívhatnánk, és amely nem váltja ki a piaci finanszírozást - tette hozzá.

A miniszter a gazdasági növekedés másik fontos elemének a vállalati finanszírozás fenntartását nevezte. Mint mondta, az elmúlt 18 hónapban mintegy 2 ezer milliárd forintnyi likviditás és hitelkapacitás tűnt el a bankrendszerből.

A kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben. Ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzák - mondta a miniszter. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a jelenlegi 19 százalékos beruházási rátát 25 százalék fölé emeli.

Kiemelte: a válság megmutatta, hogy azok az országok voltak képesek átvészelni a válságot, amelyek termeltek. Magyarországnak is termelnie kell, fejlesztenie az ipart, a bányászatot a mezőgazdaságot és az építőipart; ezen kívül a turizmus is hozzájárulhat a növekedéshez. Leszögezte: Magyarország minderre alkalmas.

Matolcsy György kiemelte, hogy a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. A 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik - fogalmazott.

"Azt gondolom, hogy (a siker) elindult. Ma még nem sokan látják (...). Kicsit olyan, mint egy jéghegy, alul nagyon nagy, de felül nem sok látszik" - mondta előadásának címére utalva. Elindult egy politikai megújulás, egy kormányzati megújulás, az állam teljes átalakítása; az első csatát, az egyensúly csatáját már megnyertük, s most áttérünk a gazdasági növekedésre - tette hozzá.