Matolcsy: az utolsó láncszem az IMF-megállapodás

Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel - mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.
MTI-Eco, 2011. november 19. szombat, 14:06
Fotó: Napi.hu

Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján. A Siker a Kárpát-medencében című előadásában a miniszter hangsúlyozta: ezért született a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv, ezek integrációjával jön létre a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány.

Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar gazdaságban már bekövetkezett egy döntő fordulat. Mint mondta, a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság. Ebből a szempontból döntő fordulat, hogy az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot.

A miniszter további eredménynek nevezte, hogy Magyarország annak a hét európai uniós tagállamnak az egyike, amelynek 3 százalék alatti költségvetési hiánya lesz 2012-ben. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak immár növekedési fordulatra van szüksége. "Ez az igazi gyengeségünk" - fogalmazott Matolcsy György. Mint kifejtette: a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet.

Szavai szerint, ha az euróövezet és a világ pénzügyi válságban van, akkor nekünk kell megvédenünk a növekedési esélyeinket. Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; "az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel" - mondta a politikus.

Matolcsy György elmondta: ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején, és amely már nem éri kiszolgáltatott helyzetben az országot. Ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg, és amelyet, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben, akkor lehívhatnánk, és amely nem váltja ki a piaci finanszírozást - tette hozzá.

A miniszter a gazdasági növekedés másik fontos elemének a vállalati finanszírozás fenntartását nevezte. Mint mondta, az elmúlt 18 hónapban mintegy 2 ezer milliárd forintnyi likviditás és hitelkapacitás tűnt el a bankrendszerből.

A kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben. Ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzák - mondta a miniszter. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a jelenlegi 19 százalékos beruházási rátát 25 százalék fölé emeli.

Kiemelte: a válság megmutatta, hogy azok az országok voltak képesek átvészelni a válságot, amelyek termeltek. Magyarországnak is termelnie kell, fejlesztenie az ipart, a bányászatot a mezőgazdaságot és az építőipart; ezen kívül a turizmus is hozzájárulhat a növekedéshez. Leszögezte: Magyarország minderre alkalmas.

Matolcsy György kiemelte, hogy a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. A 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik - fogalmazott.

"Azt gondolom, hogy (a siker) elindult. Ma még nem sokan látják (...). Kicsit olyan, mint egy jéghegy, alul nagyon nagy, de felül nem sok látszik" - mondta előadásának címére utalva. Elindult egy politikai megújulás, egy kormányzati megújulás, az állam teljes átalakítása; az első csatát, az egyensúly csatáját már megnyertük, s most áttérünk a gazdasági növekedésre - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2011.11.20 14:21

@Vazulneni:
Próbáltál valaha normális hangnemben hozzászólni? Fizetnek a provokációért vagy csak ennyire bu... tus vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2011.11.20 14:18

@rodolfo:
Szociális kiadásokra ment :-)
De most komolyan, nagyon alacsony a foglalkoztatottság, sok a feketéző.
Nyugdíjakkal is gáz lesz, Raskó nemzedék kiöregedik lassan. Mindenkinek jut majd amennyi jut, de reálértékben borítékolható a csökkenés. Szükséges is sajnos.
A bevételi oldalt szépen próbálja megoldani a fidesz, következnek a kiadások, IMF majd segít kitalálni. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2011.11.20 14:13

Megalodon, szombat 21.19.: nagyon tanulságos ,megállapítás. Nem vagyok közgazdász,de sohasem hittem el amit Nyugat-Európában szajkóztak, miszerint a 2008-as válságnak vége,csak újra kezdődött/kezdődik.Meg a W alaku válság népmeséje. Azért reméljük,hogy nagy cirkusz nem lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Levente Fente, 2011.11.20 13:29

Ne legyen igazam.Ne legyen igazam egyetlen egy szavam se.
Az a véleményem nékem kérem,kormányunk aláírja az IMF-fel kötött,azaz köttetendő hitelszerződést,és utána a jelenlegi kormányra egyszerre akkora nyomást fognak gyakorolni,hogy kénytelenek lesznek lemondani,pláne addig még jönnek újabb gondok.Bolondok házában,Európában?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rodolfo, 2011.11.20 09:38

A kormány fő céljának tekinti, az összes deviza hiteles megmentését, miért, mert be szeretné indítani a gazdasági folyamatokat azáltal, hogy hagyja inflálódni a forintot a béka segge alá. A lényeg az export, de mi lesz az itt élő emberekkel majd 400-500Ft/euró ár mellett? Valószínűleg akik havi 1-1,5M Ft-ot keresnek túlélik valahogy, de a többiek mennek a levesbe. Az töménytelen pénz amivel elvileg tartozunk, abból Én egy forintot nem láttam, és még rajtam kívül nagyon sokan vannak így ezzel, akkor hová is lett ez most elköltve, kinek is tartozunk és miért is???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html