A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere egy korábban 430 millió forintért kínálták a luxusingatlant használ - értesült a portál. Ezt vásárolta meg a Magyar Stratégiai Zrt. tavaly nyáron, szeptember közepén pedig ide tette át székhelyét is. A cég egyszemélyes tulajdonosa és vezérigazgatója Matolcsy György egyik fia, Matolcsy Ádám.

Az adásvételhez hitelt kellett felvenni, a tulajdoni lap tanúsága szerint a kölcsönt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtotta, ennek a jelzálogjoga van bejegyezve 280 millió forint értékben.

A Matolcsy-fiú cége ingatlan adásvétellel, bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozik a tevékenységi körei szerint, székhelyén kívül telephelye nincs, vagyis egyedül a helyszínen, a Páfránykert utcában van jelen. Ám életszerűtlen, hogy a város szélén, elegáns környezetben, egy háromszintes, nettó 470 négyzetméter lakóterületű ingatlanban csakis ingatlanközvetítői, -forgalmazói tevékenység folyna - pláne úgy, hogy a cégnek egyébként még honlapja sincs..

Ezt a luxuslakóházat használja Matolcsy György is - bizonyosodott meg róla a lap (A galériát itt találja). Rákérdeztek az MNB-nél, hogy Matolcsy használja-e a fia cégének tulajdonában álló ingatlant. A jegybank válasza úgy szólt: "az MNB elnökének ingatlanhasználatával és a lakhatásával kapcsolatos információk nem minősülnek közérdekű adatnak. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Stratégiai Zrt. között semmilyen szerződéses kapcsolat nem áll fenn."

Matolcsy Ádám ugyanakkor a 24.hu kérdésére elismerte, hogy a szóban forgó ingatlan egy részét bérleti szerződés alapján az édesapja használja, amiért bérleti díjat fizet a cége számára. A díj összegét Matolcsy Ádám nem árulta el. A válasz alapján az ingatlan másik részét a Magyar Stratégiai Zrt. munkatársai használják, a cég tevékenységének megfelelően.

Az MNB elnökének egyébként a vagyonnyilatkozata szerint nincs megtakarítása, hitellel sem rendelkezik, jövedelme csak a jegybanktól van. Ez havi bruttó 5 millió, azaz nettó 3,4 millió forint, plusz némi béren kívüli juttatás.