Matolcsy: csúcsegyetemmel válhat központtá Budapest

Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás Magyarországon, s jó esély van arra, hogy regionális központtá válhat a Budapest-Bécs-Pozsony háromszög, kiegészülve Brno-val - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi ünnepi rendezvényén.
MTI-Eco, 2010. szeptember 21. kedd, 12:55
Fotó:

Budapest kutatás-fejlesztési központtá, innovációs centrummá válhat, s ehhez a világ legjobb 200 egyetemének egyikét kell létrehoznia - vázolta a következő húsz év első számú kitörési területét a miniszter.

Matolcsy György szerint pénzügyi, kereskedelmi, logisztikai regionális központ akkor válhat Budapestből, ha kialakul a Budapest-Bécs-Pozsony háromszög, kibővülve Brno-val - ez a második kitörési terület.

A következő húsz év harmadik kitörési területeként az egészségipart említette a miniszter, amelynek központjában a gyógyszeripar, a gyógyászati eszközök gyártása, a gyógy- és egészségturizmus továbbfejlesztése áll.

A negyedik stratégiai terület általában a turizmus, hiszen Budapestnek jelentős hagyományai vannak már jelenleg is, például a konferenciarendezés vagy a sport területén - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György szerint az említett területeken nem nulláról indulunk, hiszen az elképzelések már most is megvalósultak 25-30 százalékban.

HOZZÁSZÓLÁSOK