Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Személyesen Matolcsy György, illetve a kuratórium egy másik tagjával ketten döntöttek a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány befektetéseiről - írta a portál. Ez azért is érdekes, mert amikor az MNB-től megkérdezték, hogy Matolcsy lemond-e az alapítványok botrányos költekezése miatt, azzal érvelt, hogy azok a jegybanktól és tőle függetlenül hozták döntéseiket.

Az MSZP által kiperelt és hétfőn reggel közzétett alapítványi iratok szerint a jegybankelnök összesen 44 esetben döntött a pénz elhelyezéséről. Az állampapír-vásárlásokkal kapcsolatban ismét felmerül, hogy ez monetáris finanszírozásnak minősülhet. Mivel személyesen Matolcsy döntött arról, hogy az MNB-s pénzből létrehozott alapítvány magyar állampapírokat vásároljon, erre akár rá lehet húzni, hogy már majdnem ugyanaz, mintha a jegybank maga vette volna meg a papírokat. Azonban a költségvetés jegybanki finanszírozása uniós szabályok szerint tilos, és ezért az MNB-t uniós szinten ellenőrző Európai Központi Bank már korábban is beszólt Matolcsyéknak - írta az Index.

A Portfolio.hu pedig kiszámolta, hogy a négy bank - OTP, MKB, Gránit és NHB (korábban Evo) - legalább kétmilliárd forint bevételen osztozott annak kapcsán, hogy a Pallas Athéné alapítványok nem az ingyenesen forgalmazó Magyar Államkincstáron, hanem rajtuk, mint banki forgalmazókon keresztül vásároltak állampapírt csaknem 200 milliárd forint erejéig.

Az alapítványok ugyanis rendelkeznek BMÁK, PMÁK, P€MÁK és KKJ típusú állampapírokkal, valamint más állampapírokkal is. A mintegy kétmilliárdos forintnyi jutalékra jönnek még bevételként az értékpapír-tranzakciók fejében az alapítványok felé felszámított egyéb banki díjak, illetve a lekötött bankbetéteken elkönyvelt betéti marzs - írta a portál.