A nyugati és keleti kultúra eltérő stratégiáiról értekezik Matolcsy György. Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter On China című könyvéből kiindulva megkülönbözteti egymástól a keleti és a nyugati gondolkodást és "stratégiát". Véleménye szerint Kína a go játék szerint működik, vagyis alapos önismeret és a körülmények ismerete mellett megtéveszti ellenfeleit, elfoglalja a peremeket, pszichológiai előnyt szerez és körbekeríti az ellenfelét, a győzelemhez pedig éppen az vezet, hogy megpróbálja elkerülni a nyílt ütközetet - idézte a hvg.hu a miniszter Heti Válaszban írt recenzióját.

A nyugati stratégiát Matolcsy a sakkhoz hasonlítja, amelyben a túlerő megszerzése, a közép elfoglalása, a közvetlen ütközet és a döntő csapás kapja a főszerepet, majd egyeduralkodóvá válva a hatalmat az újak megosztásával lehet megtartani.

A nemzetgazdasági miniszter ezek alapján Magyarországgal kapcsolatban kijelenti, hogy a következő húsz év stratégiai fontosságú lesz, a célokat pedig kitűzték: "a térség, sőt Európa egyik legversenyképesebb gazdaságával megoldani történelmi feladatainkat". A kitűzött cél eléréséhez már kialakult a magyar stratégia is: a világ változásának ismeretében, jobb önismerettel, új szövetségek megkötésével, váratlan lépésekkel, az ellenfelek megosztásával, gazdasági és pénzügyi erő felhalmozásával relatív és tartós előnyt kell kiépíteni az unióban.

A nemzetgazdasági miniszter szerint "Nyugat és Kelet erőforrásait" együtt kell kiaknázni, vagyis "egyszerre kell sakkoznunk és játszanunk a go játékot", tanulni a kínai Szun-cétől. Matolcsy emellett megjegyzi, ez azért is nehéz, mert "mi már csak olyan megoldásokkal lehetünk sikeresek, amelyek ma szokatlanok, bár évtizedek után minden gazdaságpolitika alaptartozékai lesznek".