Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a makroprudenciális keretrendszer megerősítése mellett meg kell valósítani a PSZÁF és a jegybank integrációját. Több európai ország mintájának követése és a bankunió miatti potenciális versenyhátrány elkerülése mellett több előnye is lehet a ket intézmény összeolvasztásának - írta Matolcsy György jegybankelnök május 30-i keletezésű, de csak június 7-én publikált írásos válaszában Volner János jobbikos képviselő kérdésére (ezzel megelőlegezve a kormány péntek délután benyújtott javaslatát a teljes és gyors beolvasztásról - a szerk).

Ezt követően a jegybankelnök megismételte az MNB által május elején publikált érvrendszert. Így az összevonás támogathatja a klasszikus jegybanki funkciók, különösen a monetáris politika hatékonyabb ellátását. Emellett integrációval megteremthető a mikro- és makroprudenciális, azaz a pénzügyi szervezetekezetek egyedi stabilitására, biztonságosságára fokuszáló és a pénzügyi rendszerben felmerülő rendszerszintű kockázatok mérsékléséért és kezeléséért felelős politika közötti összhang. A két hatóság összevonása egyszerű, de biztos megoldás arra, hogy a mikro- és a makroprudenciális tudás szisztematikusan támogassa egymást a kockázatok feltárásában a fontos döntési helyzetekben pedig a két megközelítés konzisztensen viszonyuljon egymáshoz - fogalmazott Matolcsy.

Az integrációval megvalósulhat a felügyeleti, szabályozói eszközök optimális allokációja. Az összevonással kellően erős és független felügyelet jöhet létre, amely alkalmas a rendszerkockázatilag fontos pénzügyi intézmények kontrollálására - sorolta az elnök, aki szerint az összevonás nyomán egységes, következetes és hiteles lehet a kommunikáció. Továbbá a nemzetközi fórumokon hatékonyabb lehet a nemzeti érdekérvényesítés is, mivel a PSZÁF és az MNB különböző uniós bizottságokban, kollégiumokban van jelen, illetve akadnak olyan fórumok, ahol ugyan mindkét intézmény képviselteti magát, de csak az egyiknek van szavazati joga. Nem ritkán az is előfordult, hogy egy kérdésben az MNB és a PSZÁF eltérő álláspontot képviselt. Összességében úgy gondolom, hogy az előnyök ellensúlyozzák a felmerülő kockázatokat - írta Matolcsy.