Matolcsy: ezért éri meg a PSZÁF beolvasztása

Az MNB elnöke szerint a jegybank és a PSZÁF összeolvasztása sok előnyel jár, így az új szervezet alkalmas lesz a rendszerkockázatilag fontos pénzügyi intézmények kontrollálására és a hiteles kommunikációra.
NAPI, 2013. június 10. hétfő, 09:22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a makroprudenciális keretrendszer megerősítése mellett meg kell valósítani a PSZÁF és a jegybank integrációját. Több európai ország mintájának követése és a bankunió miatti potenciális versenyhátrány elkerülése mellett több előnye is lehet a ket intézmény összeolvasztásának - írta Matolcsy György jegybankelnök május 30-i keletezésű, de csak június 7-én publikált írásos válaszában Volner János jobbikos képviselő kérdésére (ezzel megelőlegezve a kormány péntek délután benyújtott javaslatát a teljes és gyors beolvasztásról - a szerk).

Ezt követően a jegybankelnök megismételte az MNB által május elején publikált érvrendszert. Így az összevonás támogathatja a klasszikus jegybanki funkciók, különösen a monetáris politika hatékonyabb ellátását. Emellett integrációval megteremthető a mikro- és makroprudenciális, azaz a pénzügyi szervezetekezetek egyedi stabilitására, biztonságosságára fokuszáló és a pénzügyi rendszerben felmerülő rendszerszintű kockázatok mérsékléséért és kezeléséért felelős politika közötti összhang. A két hatóság összevonása egyszerű, de biztos megoldás arra, hogy a mikro- és a makroprudenciális tudás szisztematikusan támogassa egymást a kockázatok feltárásában a fontos döntési helyzetekben pedig a két megközelítés konzisztensen viszonyuljon egymáshoz - fogalmazott Matolcsy.

Az integrációval megvalósulhat a felügyeleti, szabályozói eszközök optimális allokációja. Az összevonással kellően erős és független felügyelet jöhet létre, amely alkalmas a rendszerkockázatilag fontos pénzügyi intézmények kontrollálására - sorolta az elnök, aki szerint az összevonás nyomán egységes, következetes és hiteles lehet a kommunikáció. Továbbá a nemzetközi fórumokon hatékonyabb lehet a nemzeti érdekérvényesítés is, mivel a PSZÁF és az MNB különböző uniós bizottságokban, kollégiumokban van jelen, illetve akadnak olyan fórumok, ahol ugyan mindkét intézmény képviselteti magát, de csak az egyiknek van szavazati joga. Nem ritkán az is előfordult, hogy egy kérdésben az MNB és a PSZÁF eltérő álláspontot képviselt. Összességében úgy gondolom, hogy az előnyök ellensúlyozzák a felmerülő kockázatokat - írta Matolcsy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2013.06.10 12:19

Khm. Már élek a gyanúperrel, amikor olyan homályos hivatkozásokat hallok, mint "több európai ország". Utánanéztem, hát, kik ezek:

Spanyolország, Portugália, Görögország és Hollandia. Ezek közül 3 pont a legrosszabb gazdálkodást folytatta, az EU sereghajtói, kivéve Hollandiát, ahol viszont a stabil gazdaság és demokrácia okán nem okoz problémát láthatóan. Tehát Matolcsy a sereghajtókra hivatkozva jelöli ki a további gazdasági menetrendet Magyarország számára.Újabb örömök elé nézünk, gyanítom.

Ha valkit érdekel, ebben a tanulmányban sok féle szempontot, gyakorlati hivatkozást, elemzést találhat pro és kontra a felügyeleti funkciók jegybankosítása kérdésében:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=mely%20orsz%C3%A1gokban%20van%20egyes%C3%ADtett%20jegybank%20%C3%A9s%20p%C3%A9nzpiaci%20fel%C3%BCgyelet&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bankszovetseg.hu%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F10%2F032Sipos.pdf&ei=Laa1Uf3RL6Sw7AaxsYGgBQ&usg=AFQjCNGgtSVbvP4Aw8r8lGvKu4B9plm3XA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.06.10 10:50

..."az új szervezet alkalmas lesz a rendszerkockázatilag fontos pénzügyi intézmények kontrollálására"...
Ja. És a korábbi nagyvezír nyilatkozatok, hogy túl sok a bank, meg kevesebb külföldi bankra van szükség.
Lehet hogy az összevonás majd meggondolásra készteti a nem ótépés bankokat?
Mint ahogy a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal feltűnően sokszor és nagy összeggel büntizte a nem magyarkodó üzlethálózatokat. Auchan, Tesco, Lidl, megilyenek.
Azóta a Lidli magyar szivecskét tesz az akciós újságra, a Tesco meg kackiás bajuszt növesztett a reklámjaira.
A cba meg maradt drága és ugyanúgy nincs áruja az akciós újságjukban meghirdetett áron. De azt nem szabad büntizni, mert hazai. És ott van az állandóan nyomuló Fodor Attila kommunikációs igazgató. Már csak az egyensúly kedvéért, naponta minden híradóba. És nem kitakarva a cba logó.
Semmi kettős meg többes mérce mi?
Talán Fodor Attila lesz a következő 2/3 szóvivője, szépen tudja hogy kell szerepelni és mit kell mondani, hogy jó magyaros legyen. Pedig se betyáros kinézete, se kackiás bajsza nincs, és nem is népviseletben nyilatkozik.
Pedig ebben a nagy magyarkodásban elvárnám, hogy bőgatyában, betyárkalapban regéljen a jó magyar termékekről.
Javaslom a Lidl, Auchan és Aldi vezetői számára, ha meg akarják nyerni a fidesz rokonszenvét, az alkalmazottait öltöztessék Matyóba, Kalotaszegibe, és TÁMOP-on belül, Széchenyi támogatásra írassák be népitánc tanfolyamra. És a bejáratot cseréljék le székelykapura, székelyzászlóval.
Akkor talán puhul a kettősmérce.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html