Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György ott folytatja 2013-at, ahol tavaly abbahagyta: várhatóan idén is hétről hétre újabb finomságokkal látja el a Heti Válasz olvasóit kolumnás jegyzetével. Mint az már közismert a nemzetgazdasági miniszter egyfajta unortodox népművelőként minden héten egy-egy újabb angolszász közgazdasági remekmű recenziójával lepi meg olvasóit, s a könyvismertető felhasználja egyben saját véleményének kifejtésére. Az idei első "áldozat" Paul Ormerod Positiv Linking című könyve. A szerző "eredeti és innovatív brit gondolkodó, aki korábbi világsikerű könyvében bizonyította: az élővilágban és a gazdaságban egyaránt kisebbségben vannak a túlélők."

A szerző mostani könyvében Paul Ormerod azt bizonygatja - írja Matolcsy -, hogy "világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatóak előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket". A kormányok és a vállalatok hagyományos gazdasági gondolkodás alapján döntenek, de ez hibás, ezért rendre kudarcot vallanak: jönnek a válságok és a vállalati csődök. A könyv újdonsága az optimizmusa: a globális és közösségi hálók világában új segítséget kapunk döntéseinkhez." Ehhez szakítani kell a világ hagyományos racionális felfogásával, vagyis a többi emberre és vállalatra kell figyelnünk nem a közgazdasági tankönyvekre.

Mi is ezt tesszük

És előjön a farbával Matolcsy: "Mi is ezt tesszük: szakítottunk a hagyományos közgazdaság receptjeivel. Erre jó okunk volt: első pillanatra racionálisnak látszó, ésszerű receptek alapján olyan döntések születtek 2002 és 2010 között, amelyek csődbe vitték az államháztartást, családok százezreit és a vállalkozások tízezreit." Mert ortodox módon racionális az alacsony kamatozású frankhitel, erősen tartani a forintot és három százalék feletti államháztartási hiánnyal gazdálkodni, ám ezek a döntések katasztrofálisnak bizonyultak a válság után - az olcsó hitelek eltűnésével.

"Tényleg csak utólag lehet tudni, hogy hibás ez a gondolkodás?" - kérdezi a miniszter. "Nem, ezt már akkor is lehetett tudni" - válaszolja meg saját kérdését - igaz arról megfeledkezik, hogy Orbán Viktor frissen megválasztott kormányfő 2010-ben még azért lobbizott Barrosónál, hogy az EU engedélyezze a hét százalékos államháztartási hiányt Magyarországon - ám ezt az áldást nem kapta meg Brüsszelben a miniszterelnök - ezt követően jöttek a szektoradók és az unortodox gazdaságpolitika.

Ma már tömegesen hozunk jó döntéseket

De vissza Matolcsyhoz: a múlt rossz-ortodox gazdaságpolitikája, nem az államnak, nem az embereknek, hanem a bankoknak, a külföldi pénzügyi befektetőknek az ingatlanpiaci fejlesztőknek és az akkori kormányoknak volt jó. Sokat nyertek azon, amin mindenki más sokat veszített. Matolcsy szerint "2002 után nálunk azért hoztak tömeges hibás döntéseket a gazdasági szereplők, mert cinkelt kártyákkal játszók tudatosan eltorzították a piaci információkat. Az előnyökről mindenki beszélt,a kockázatokról senki, miközben tudni lehetett, hogy csak átmeneti az olcsó és bőséges devizahitel kora." (Az emlékezet ismét szelektív: a Járai Zsigmond vezette jegybank hónapról-hónapra felhívta a figyelmet a kockázatokra - ám azt senki nem akarta meghallani, vagy a kockázatokat csökkenteni.) De szerencsére "Magyarországon ma már tömegesen hozunk jó döntéseket lent és fent, mert kizártuk a cinkelt lapokkal játszókat." - zárja idei első írását Matolcsy György.