Matolcsy György kiűzi a taurint az országból

Nincs többé energiaital Magyarországon, ha taurint akar, át kell lépnie a határt - írta az Index.hu.
Index.hu, 2013. június 5. szerda, 09:35

Az Index.hu utánajárt, milyen trükkökkel játszották ki a csipszadót a cégek, és mit kell innia, ha ennek ellenére ébren szeretne maradni. Az energiaitalok, ahogy azokat energiaitalként megismertük, még tavaly eltűntek Magyarországról - írja a portál. A 2012-ben bevezetett csipszadó miatt ugyanis már egyetlen cégnek sem éri meg valódi energiaitalt árulni.

Az újságírók tizennégy különböző "energiaitalt" vásároltak a teszt során. A legtöbb terméknél a cég, azért, hogy kikerülje a kormány által egészségvédelmi indokkal kirótt adót, egyszerűen kivonta a taurint az italból, de minden más maradt a régiben. Az "energiaitalok" jó részében a 32 mg/100 ml koffein biztosítja a pörgetőhatást. Ez önmagában a kávézás élményét adja. Az energiaital hatásának lényege ugyanis, hogy a koffeintől felgyorsuló szervezet a taurin hatására több cukrot képes felvenni, azaz több energiához is jut.

Maradt a figyelmeztetés

A cégek egy dolgot ugyanakkor változás nélkül hagytak: a 18 éven aluliaknak és terhes anyáknak szóló figyelmeztetést, ami nyilvánvalóan a figyelemelterelést szolgálja, hiszen ennyi koffein egy közepesen erős kávéban van.

A Red Bull és a Monster az arginin nevű aminosav bekeverésével pótolta a taurint. Az arginin a taurinhoz hasonlóan olyan aminosav, amely segíti a sejtek cukorfelvételét. Hatása a Red Bull egyik megkérdezett vezetője szerint ugyanaz, mint a tauriné. Cégük más országokban csak azért ragaszkodik a taurinhoz, mert annak nevét már bevezették. A Hellnél pedig az inositol nevű anyagot alkalmazzák, amelyről hasonlóképpen állították: hatása a taurinéval egyenlő.

Amennyiben így van, akkor érthetetlen, hogy ha az arginin=inositol=taurin, akkor miért csak az egyiket adóztatja ezek közül a kormány. A Hell illetékese az egész taurinkérdést azzal rendezte le, hogy a hatásért úgyis a koffein és a cukor a felelős, a többi csak marketing.

A gyártók egy másik csoportja nem új vegyületek neveit nyomtatta a dobozra, hanem még ennél is radikálisabb lépésre szánta el magát: energetizáló hatás nélküli energiaitalokra cserélte le termékeit. Így a már ismertetett bio Hellben matetea-kivonat helyettesíti a koffeint. Ugyanezzel a recepttel tereli el a figyelmet a Watt Natura, igaz, ők a mate mellett zöld teából is raknak bele egy pár cseppet.

A piac egyik legerősebbje, a Bomba 15 mg-ra csökkentette az ital koffeintartalmát, így az csak kicsit erősebb, mint a 11 mg-ot tartalmazó Coca Cola, amelynek mámorító hatásától 1967-ig óvta a magyar lakosságot a kormány. Ugyanez a helyzet az Adrenalin összes termékével (15mg/100 ml), egyet kivéve, amelyben meghagyták a 32-es dózist. A Spar Budget Energy Colája pedig 26 mg-mal próbálja túlpörgetni a magyarokat.

Egy cég húzogatta meg Matolcsy György virtuális bajuszát: a Hell Strong nem 32, hanem 38,5 mg koffeint mert az italába keverni.

A Bomba, a Hell és a Red Bull esetében a csipszadó hatására visszaesett a forgalom, a Hell vezetői szerint 4 százalékkal. Ez szerintük az áremelkedésnek tudható be: a Hell és a Red Bull ára nagyjából 10 forinttal emelkedett dobozonként. A gyártók egyöntetűen úgy vélték: a taurin eltűnése nem érintette a vásárlókat, a forgalomcsökkenésért a magasabb ár felel.

Jelentős készletek

Ha mégis taurinmámorra vágyunk, egy lehetőségünk maradt: a határátlépés. Az osztrák, horvát, szlovén vagy szlovák boltokban mindenhol megkapjuk kedvenc műanyagitalunkat.

Egyes boltokban valódi taurinnal készült Monstereket árulnak. A népegészségügyi termékadó szabályainak idei változásai miatt ugyanis a boltok, kereskedelmi láncok még a tavalyi évben jelentős energiaital-készleteket halmoztak fel, ennek megfelelően előfordulhat, hogy adott márka adott terméke - így például a Monster Energy Green is - átmenetileg kétféle összetételben található meg a polcokon." Indulhat tehát a vadászat a még megmaradt készletek után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2013.06.05 13:37

amúgy igaza van a kormánynak.

le a taurinnal!

a taurin egy m*cskos zsidó trükk, semmi más.
a magyar nemzet ellensége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.06.05 13:35

a lényeg:

"vált nyilvánvalóvá, hogy a kormány a célja nem az egészség védelme, hanem hogy megadóztassák a gyártókat"

na r*dtnarancsok.
komment?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BoBKeLSo, 2013.06.05 12:53

@ruler: Igen, a feles valódi gyógyszer, ezért kell egyszerre kettő is.

Amúgy a röviditalt kellene megdrágítani. Sokkal nagyobb kárt okoznak egészségügyileg és társadalmilag, mint az energiaitalok. Nálunk amúgy sincs kultúrája az ivásnak, az emberek nagy része csak a részegség miatt iszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.05 11:27

@Zodiakus: íz évenként hogy kijön egy-egy újabb korosztály minden téren egyre silányabbak...


.30 éve az iskolákban 5% volt roma ,most 30%-hoz közelít...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.06.05 11:24

@istvan78: Lehet hogy így van.Bár a te te korosztályodat én a kis köcsög korosztálynak hívom.Miért???
Mert a padlót fel lehet veletek törölni,de még akkor is a másik besúgása,sumákolás jár az eszetekben.Semmi összefogás köztetek,egyesével "leölnek" bennetek mint a bírkákat.De már utálod,gyűlölöd azokat akik felépítették az országot,ingyenesen tanítattak.
Azért ne félj,jó hirem van számodra.Mögötted vannak azok a fiatalok akiknek meg van rólatok a véleménye.És ha szerencséd lesz egy mozdulattal elvágják a nyakatok.(jelképesen persze)
Tíz évenként hogy kijön egy-egy újabb korosztály minden téren egyre silányabbak.Néha vannak kivételek,de globálban igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html