Matolcsy György: Magyarország csapdába került

Versenyképességi fordulatra van szükség a magyar gazdaságban 1990 és 2010 között elkövetett három súlyos gazdaságpolitikai hiba miatt. A magyar gazdaság beleragadt közepesen fejlett gazdaságok csapdájába.
Papp Zsolt, 2017. február 28. kedd, 11:18
Fotó: Napi.hu

Fantasztikus eredményt ért el a magyar gazdaság 2010 és 2016 között veregette magát is vállon Matolcsy György az MNB elnöke, korábbi nemzetgazdasági miniszter, az MKIK évadnyitó konferenciáján. Az egyensúly és a növekedés fenntarthatóvá vált, de a felzárkózási fordulat nem fenntartható a versenyképesség javítása nélkül - fűzte hozzá.

Magyarországon folyamatosan csökkent az államadósság, szemben a 2010-es folyamatokkal. Az államadósságon belül a devizaadósság aránya csökkent - sőt az MNB azon a párton van, hogy ez a jövőben is tovább csökkenthető - vagyis megtörtént a fiskális fordulat. MNB elnöke szerint a devizaarány 2018-ra akár 15 százalékra is csökkenhet az államadósságon belül. Hasonló fordulat ment végbe a monetáris politikában - csökkent az infláció, nőtt a pénzügyi stabilitás - ezzel kialakult a két gazdaságpolitika összhangja.

Három súlyos hiba

Az MNB innovatív eszközöket használt és célzottan hajtotta végre a terveit - ez volt a növekedési hitelprogram (nhp). Nem is egy hanem 12 fordulat is lezajlott az MNB kebelében: csökkent az alapkamat, nőtt a hitelezés - említett két elemet az MNB elnöke. Az nhp-vel az MNB megelőzte a hitelválságot, ami 2013-ra alakult volna ki, ha nem avatkozik be a jegybank - szerinte.

Minden nagyon jól működött: az MNB és a bankok együttműködése, valamint a kormány és az MNB stratégiai együttműködése. De sajnos ez ma már nem elég, ugyanis beragadt a magyar gazdaság - a közepes fejlettségű gazdaságok - csapdájába. Alacsony a termelőmunka hozzáadott értéke, az innováció a magyar egy főre jutó GDP az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Sikeres volt az elmúlt évek fordulata, de az elmúlt 25 év jelentős részét elvesztegette Magyarország. Matolcsy szerint hibás volt a 1991-es sokkterápia, a 1995-ös Bokros-csomag, majd a 1998-as kormány száznapos programja. Ez a három rövid szakasz felelős a mostani csapdáért. Ez három súlyos gazdaságpolitika hiba okozza a magyar gazdaság mai problémáit.

Tovább kell csökkenteni az szja-t!

Ezért van szükség versenyképességi fordulatra a magyar gazdaságban - fogalmazott Matolcsy. Szerinte minden munka jobb a semminél- ezzel védte meg a kormány közmunkaprogramját. Az MNB elnöke szerint szükség van a személyi jövedelemadó további csökkentésre, mert úgy látja, a korábbi csökkentés munkahelyteremtésre, munkavállalásra ösztönzött. Szerinte az alacsony szja tanulásra, képzésre, tudástőke-felhalmozásra ösztönzi a munkavállalókat.

További fontos lépés az állami alkalmazottak csökkentése, az e-kormányzás bevezetése, a hatékonyság növelése a közszférában - ezen múlik a versenyképességi siker jelentős része. A kutatás-fejlesztési kiadások elmaradnak az uniós átlagtól, ám lassan "araszolunk fölfele és azok beltartalma is javul"

Matolcsy szerint "elfogadhatatlanul magas" a magyar lakáshitelek költsége - ezért ezeket csökkenteni kell. A magyar bankrendszer működése egyébként sem költséghatékony - ennek történelmi okai is vannak. Ez is a versenyképesség növelésének egyik kulcsa. Gond, hogy a magyar munkavállalóknak alacsony a matematikai tudása - kevesen mennek a műszaki felsőoktatásba.

Matolcsy szerint érdemes Kínára és Indiára figyelni, ahol hatalmas informatikai fejlesztési fordulat zajlik le ezekben az években.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.01 10:44

@Winter:

Megint a hülyeség, a komplett hülyeség.

A nagyot mondó baromság.

Bécs 750 éve fejlettebb Budapestnél.

Te hölyegyerek, Budapest mióta van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.01 10:38

@foldnyuzo: Bécs kb. 500 éve fejlettebb Budapestnél, szóval, mit is vársz egy ilyen összehasonlítástól?
Sőt, nem 500 éve, hanem kb. 750 éve.

Amúgy pedig semmi aljasság nincs ebben, tény, hogy miközben a budapestiek a metró állapotát sírnak, aközben sok helyütt olyan problémák vannak, hogy nincsenek aszfaltos utak, és naponta kétszer fordul be a busz.
Budapestet is fejleszteni kell, de a fejlesztési források többsége vidékre kell, hogy kerüljön. Nagyon szegény, elmaradott vidékeink vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.01 10:26

@Winter:
Tessék összehasonlítani Béccsel Budapestet.
Mit várhat az ország szíve motorja feje egy lézerjani nyilatkozat után?
Aljas módon a vidékkel akarja szembeállítani még a tetejében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.28 22:23

@ptiszai60@gmail.com: budapest-bécs gyorsvasút: pipa.
Bp környéki vasútak bekapcsolása: ez is megtörtént
P+r parkolók: elég sok épült, pl. Kelenföld
Vízgazdálkodás: mindre van támogatás és nagyprojekt, kivéve a Horthy-csatornát -az mi?
Az unió sose irt elő 16%-os erdősítést, az durva lenne:-) valamit megint benéztél. De erdőtelepítési támogatás van.
K+f alap nem üres és kurvára nem ezt a pénzt adták oda az egyháznak. Viszont sose volt még ekkora forrás kfi- re, mint most
Autópálya: nem 20 km épült, de különben is, ezt nem lehet eszetlenül csinálni. Nincs szükség újabb töküres m6-osokra.

Szeged maga aligha intézhette el egyedül a vasúti hidat, aranyom. Az nem megy. Összehordasz itt megint hetet-havat egy olyan témában, amihez megint csak nem értesz. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.28 22:15

@foldnyuzo: ne beszélj már hülyeséget, dehogy pusztul Bp.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html