Az év utolsó két hetében a kormány kiköltekezett a 2012-es költségvetés tartalékául szolgáló "rendkívüli kormányzati intézkedések" soron. Lapunk számítási szerint összesen 16,9 milliárd forintot költöttek el, s ezzel az utolsó fillérig felhasználták az év elején engedélyezett százmilliárdos tartalékot. Azaz pontosan fogalmazva, a százmilliárdos keretből 20 milliárd forintot zároltak az ősszel a 2012-es hiánycél tartása érdekében, így a tényleges költés "csak" 80 milliárd forint - ami azonban még mindig több az előző kormányok évi 30-40 milliárdos költésénél.

Az év végi padlássöprés legnagyobb nyertese a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a kormány december 21-ei döntésével hat milliárd forintot kapott "felhalmozási kiadásokra". Mivel december 21. után már csak két munkanap volt az évből, így ezt az összeget két nap alatt kellett "elkölteni". A támogatás abból a szempontból is szokatlan, hogy a minisztériumok működésére csak a legritkább esetben költenek a tartalékból, pláne nem hatmilliárdot. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a tárca már elköltötte ezt a pénzt - törvényi felhatalmazás nélkül - és most papírozták le a támogatást. Lapunk megkérdezte az NGM-től, hogy mire kellett a támogatás, ám választ eddig nem kaptunk.

Jóval kisebb összeget tesz ki az utóbbi hetekben életre hívott Nemzetstratégiai Kutatóintézet százmilliós támogatása. Az intézet a Miniszterelnökség kebelében jött létre, amelynek vezetésére Orbán Viktor kormányfő a romániai választásokon elbukott erdélyi politikust, Szász Jenőt kérte fel. A december 18-án megszavazott 100 millió forintot szintén néhány nap alatt kellett elkölteni, kisebb részt bérekre, nagyobb részt dologi kiadásokra.

Az év végi pénzesőből a rendőrség sem maradt ki - annak ellenére sem, hogy a tartalékból az év folyamán korábban két lépésben 19,8 milliárd forintot kaptak a terrorelhárítókkal közösen. December végén ezt még megfejelték 3,9 milliárd forinttal, vagyis a teljes tartalék 24, az elköltött pénz majdnem 30 százaléka ment a rendőrség, büntetésvégrehajtás és terrorelhárítás működőképességének megőrzésére vagy épp a konszolidálásra - ami kérdéseket vett fel az intézmények költségvetésének elfogadásával, illetve a gazdálkodásukkal kapcsolatban.

A költekezésben átcsusszanhatott néhány olyan tétel is, ami az év végi hajrán kívül máskor elképzelhetetlen lenne: minden bizonnyal az ország egyik legdrágább szökőkútja lesz a margitszigeti, amelynek felújításra 400 millió forintot kapott a főváros. Az összeg nagyságát jól jelzi, hogy ekkora összegből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy komplett határátkelőt épít, őrbódéval és technikával együtt, ugyanis két meg nem nevezett hátárátkelőhely létesítésére összesen 984 millió forintot utalt ki a kormány. A főváros V. kerülete - amelynek polgármestere Rogán Antal Fidesz frakcióvezető - is hozzájutott 65 millió forinthoz az Erzsébet téri park fejlesztésének tervezéséhez - ilyen tipikusan önkormányzati feladatokat ritkán támogat ilyen formában a kormány.

A tartalék elköltése december 18-31. (millió forint)
Bírósági bérekre1100
Tavaszi Fesztivál szervezésére350,6
Két új határátkelőre984,4
Lakcímnyilvántartás fejlesztésére, bevándorlási hivatalnak451
Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE támogatása
50
Közép-európai elnökségi feladatok ellátására (külügy)
80
Körősi Csoma Sándor Program (nemzetpolitika)476,6
Margitszigeti Szabadtéri színpad megújítása350
Margitszigeti szökőkút átépítése400
Belvárosi Főplébánia rekonstrukció200
Magyar Futball Akadémia50
Ludovika Campus fejlesztése80
Művészetek Palotája támogatása200
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működésének fenntartására150
Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2012-es működésére100
Országos Mentőszolgálat támogatására1000
Bp. V. ker. Erzsébet tér parkfelújításának tervezésre65
Trianon Múzeum támogatása50
Magyarországi Romának kutatóintézete támogatása35
nemzetközi Víz Konferencia megrendezésre310
Rendőrség támogatása3985
Bűnügyi statisztikai rendszer fejlesztése335,7
Nemzeti Közszolgálati Egyetem tananyagfejlesztésre100
NGM igazgatása6000
Forrás: kormányhatározatok