BUX
38236

Matolcsy hat milliárdot, Rogán 65 milliót kapott a kormánytól az évvégi tartalékosztogatásból

A kormány 2012 utolsó napjaiban 16,9 milliárd forintot költött el a költségvetés tartalékából. Volt olyan intézmény, amelynek egy hete maradt a százmilliós támogatás felhasználására, de az NGM is kapott hat milliárd forintot ismeretlen célokra, és Rogán Antal 65 millió forintot.

Papp Zsolt, 2013. január 4. péntek, 07:10

Az év utolsó két hetében a kormány kiköltekezett a 2012-es költségvetés tartalékául szolgáló "rendkívüli kormányzati intézkedések" soron. Lapunk számítási szerint összesen 16,9 milliárd forintot költöttek el, s ezzel az utolsó fillérig felhasználták az év elején engedélyezett százmilliárdos tartalékot. Azaz pontosan fogalmazva, a százmilliárdos keretből 20 milliárd forintot zároltak az ősszel a 2012-es hiánycél tartása érdekében, így a tényleges költés "csak" 80 milliárd forint - ami azonban még mindig több az előző kormányok évi 30-40 milliárdos költésénél.

Az év végi padlássöprés legnagyobb nyertese a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a kormány december 21-ei döntésével hat milliárd forintot kapott "felhalmozási kiadásokra". Mivel december 21. után már csak két munkanap volt az évből, így ezt az összeget két nap alatt kellett "elkölteni". A támogatás abból a szempontból is szokatlan, hogy a minisztériumok működésére csak a legritkább esetben költenek a tartalékból, pláne nem hatmilliárdot. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a tárca már elköltötte ezt a pénzt - törvényi felhatalmazás nélkül - és most papírozták le a támogatást. Lapunk megkérdezte az NGM-től, hogy mire kellett a támogatás, ám választ eddig nem kaptunk.

Jóval kisebb összeget tesz ki az utóbbi hetekben életre hívott Nemzetstratégiai Kutatóintézet százmilliós támogatása. Az intézet a Miniszterelnökség kebelében jött létre, amelynek vezetésére Orbán Viktor kormányfő a romániai választásokon elbukott erdélyi politikust, Szász Jenőt kérte fel. A december 18-án megszavazott 100 millió forintot szintén néhány nap alatt kellett elkölteni, kisebb részt bérekre, nagyobb részt dologi kiadásokra.

Az év végi pénzesőből a rendőrség sem maradt ki - annak ellenére sem, hogy a tartalékból az év folyamán korábban két lépésben 19,8 milliárd forintot kaptak a terrorelhárítókkal közösen. December végén ezt még megfejelték 3,9 milliárd forinttal, vagyis a teljes tartalék 24, az elköltött pénz majdnem 30 százaléka ment a rendőrség, büntetésvégrehajtás és terrorelhárítás működőképességének megőrzésére vagy épp a konszolidálásra - ami kérdéseket vett fel az intézmények költségvetésének elfogadásával, illetve a gazdálkodásukkal kapcsolatban.

A költekezésben átcsusszanhatott néhány olyan tétel is, ami az év végi hajrán kívül máskor elképzelhetetlen lenne: minden bizonnyal az ország egyik legdrágább szökőkútja lesz a margitszigeti, amelynek felújításra 400 millió forintot kapott a főváros. Az összeg nagyságát jól jelzi, hogy ekkora összegből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy komplett határátkelőt épít, őrbódéval és technikával együtt, ugyanis két meg nem nevezett hátárátkelőhely létesítésére összesen 984 millió forintot utalt ki a kormány. A főváros V. kerülete - amelynek polgármestere Rogán Antal Fidesz frakcióvezető - is hozzájutott 65 millió forinthoz az Erzsébet téri park fejlesztésének tervezéséhez - ilyen tipikusan önkormányzati feladatokat ritkán támogat ilyen formában a kormány.

A tartalék elköltése december 18-31. (millió forint)Bírósági bérekre1100Tavaszi Fesztivál szervezésére350,6Két új határátkelőre984,4Lakcímnyilvántartás fejlesztésére, bevándorlási hivatalnak451Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE támogatása50Közép-európai elnökségi feladatok ellátására (külügy)80Körősi Csoma Sándor Program (nemzetpolitika)476,6Margitszigeti Szabadtéri színpad megújítása350Margitszigeti szökőkút átépítése400Belvárosi Főplébánia rekonstrukció200Magyar Futball Akadémia50Ludovika Campus fejlesztése80Művészetek Palotája támogatása200Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működésének fenntartására150Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2012-es működésére100Országos Mentőszolgálat támogatására1000Bp. V. ker. Erzsébet tér parkfelújításának tervezésre65Trianon Múzeum támogatása50Magyarországi Romának kutatóintézete támogatása35nemzetközi Víz Konferencia megrendezésre310Rendőrség támogatása3985Bűnügyi statisztikai rendszer fejlesztése335,7Nemzeti Közszolgálati Egyetem tananyagfejlesztésre100NGM igazgatása6000
Forrás: kormányhatározatok