Matolcsy: jönnek a jobb idők

A kormánynak 20-30 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania felsőoktatásnak a legutóbbi változások finanszírozásához, s ezt a 100 milliárd forintos rendkívüli intézkedési tartalékból fizetheti az állam - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a HírTV Bruttó című műsorában pénteken.
MTI, 2012. december 21. péntek, 20:37
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára még azt közölte, hogy a 24 milliárd forintos többlettámogatás - legalább részben - a költségvetés már meglévő előirányzatainak felsőoktatási célú felhasználásával (átcsoportosításával) biztosítható.

A miniszter a pénteki interjúban kiemelte: az NGM megvizsgálta az "új, továbbra is ingyenes, erősebb felelősséggel működő rendszer" többletköltségeit, és ezek a jövő évi költségvetés 400 plusz 100 milliárd forintos tartalékai mellett nagyon könnyen kigazdálkodhatóak. Hozzátette: öt, tíz, tizenöt éven belül sokkal többet hoz vissza az országnak ez a felsőoktatás, így bőségesen megéri.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy jövőre elindul a növekedési ciklus, az a szakasz, amikor "évről évre jobban élhetünk". Rámutatott: most minden lépés abba az irányba megy, hogy nőjön a fogyasztás, a beruházás és a munkahelyteremtés. "Jönnek a jobb idők" - fogalmazott.

Kifejtette: a kormány lezárt egy szakaszt, amelyben szavai szerint egy kaotikus, a csőd szélén táncoló államháztartást hoztak rendbe. Fordulnak a dolgok, fogalmazott, hozzátéve, hogy egyre többen nem fekete bárányt látnak az országban, hanem "fehéredő, de talán még nem teljesen makulátlan bárányt". Azt látják, hogy bizakodó a magyar gazdaságpolitika, és egyre többen fektetnek be ebbe a sikerbe - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter gratulált a monetáris tanácsnak a kamatcsökkentésekhez, amely véleménye szerint az első jele annak, hogy felépüljön a stratégiai együttműködés a kormány és a jegybank között. Hangsúlyozta: a 2008-as válság utáni új világban egyetlen olyan kormány sem lehet sikeres, amelyet nem támogat a saját nemzeti jegybankja. Matolcsy György hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a jegybank megőrizze függetlenségét, de ugyanolyan fontos, hogy szövetséget kössön a kormánnyal, hiszen a növekedés beindítása, a foglalkoztatás bővítése és az infláció féken tartása közös cél. "Sem a kormány, sem a jegybank e háromból nem emelhet egyet a másik kettő fölé" - tette hozzá. Hangsúlyozta: ennek az együttműködésnek a keretében a Magyar Nemzeti Bank olyan eszközökkel élhet, "amelyekkel minden okos jegybank él már (...) a válság után, a válságból való kilábalás érdekében". Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint 12-16 olyan eszközt alkalmaznak nyugati jegybankok, amelyek úgy erősítik a gazdaságot, hogy közben nem engedik elfutni az inflációt.

A Bankszövetséggel való együttműködéssel kapcsolatosan elmondta: a hitelezés beindítása érdekében jövőre szövetség jön létre a magyar bankrendszer, a magyar kormány és a jegybank között. Megfogalmazása szerint "családias együttműködés lehet", ahol a magyar bankrendszer nem 13-14 százalékos kamatszinten hitelez, mert - jegyezte meg - nincs olyan program, ami ekkora megtérülési szintet kitermel. A kormány azt szeretné elérni, hogy a bankok sokkal jobb kamatszinttel, sokkal inkább az európai uniós projektekhez kapcsolódóan hitelezzenek - fűzte hozzá.

A távközlési szektor különadójáról szóló európai bírósági eljárásról Matolcsy György azt mondta: sokfajta elemzés és kimenetel lehet ebben az ügyben, ahogy más kötelezettségszegési eljárás esetén is. "Úgy gondoljuk, hogy nekünk van igazunk, és ezt a bírósági szakaszban meg is nyerjük" - tette hozzá.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pop23, 2012.12.26 17:58

@homer11:

Az nem negatív előjel, tudhatnád. A fidesz-féle tündérmesében nincs negatív előjel. Az az "unortodox növekedés". Máshol csökkenésnek hívják, de itt olyan sincs.

Akkora tündérmese lesz itt, mikor még a nagyszerű azeri kapcsolatok is beindulnak, hogy az összes német fiatal ide akar majd kivándorolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pop23, 2012.12.26 17:55

@antonchigurs:

http://www.napi.hu/arfolyamok/
Nézd meg a mol 3 éves ábráját, érdemes. Nézegesd meg, mennyi ideig volt akár 20K fölött az árfolyam. Valóban nem a csúcs tetején vették, hanem egy icipicit lejjebb, hát ehhez tényleg gratulálni kell nekik. Pláne, hogy már Bajnaiék is vissza akarták anno vásárolni (80 milliárddal olcsóbban megkapták volna akkoriban) csak az akkor ellenzéki fidesz nem hagyta jóvá a tranzakciót. Érdekes, akkoriban más nótákat fújogattak, mint ma. (Valahogy mintha tandíjügyben sem ez lett volna a véleményük, mint manapság.)

Azt már meg sem említem, mi volt a manyupok ellopásánál a propaganda? "ne hagyjuk eltőzsdézni a megtakarításokat" - ehhez képest a fidesz egyből eltőzsdézi, a majdnem legszarabb árfolyamon. Zseniális. Sok hülye szektás narancsagyú majom meg még béget is hozzá.

A többi baromságodra meg elég nehéz reagálni...
"Ezek is lopnak, de legalább nem pukkasztják a jónépet 200millás magánrepcsivel, 50millás Ford Mustangal, 25 millás Philip Patek órával mint Hunvald."

Nem, ezek sok milliárdos közbeszerzésekkel pukkasztják, amiket a miniszterelnök kollégiumi szobatársa nyer sokszoros árréssel százmilliárdos tételekben, meg földügyekkel, amiket a fideszes sameszok közt osztanak ki. Felsőoktatásra már persze nincs pénz. Tedd ki szépen magad mellé az ujjacskáidat, és számold ki, ha már eddig nem sikerült, egy-két ilyen százmilliárdos lenyúlásból hány Philip Patek óra jönne ki.
Arról nem is szólva, hol van Hunvald, hol van Hagyó? Bíróság előtt, vagy sitten? És hol van Simicska? Éli világát szabadon, és nyugodtan lopkod továbbra is? Ja, nincs több kérdésem.

"Ez meg már cáfolatra sem méltó." Valóban nem. Az előző kormány IMF-hitele az MNB tartalékalapját gyarapította. A hülyék, ahelyett hogy elköltötték volna stadionokra meg Simicskára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.12.26 12:11

@antonchigurs: " nem pukkasztják a jónépet 200millás magánrepcsivel "
Azért ezt az egy tételt kihúzhatjuk ! Hívja fel a Hungaro Controlt és kérdezze meg a magyar lajtsom számú gépek számát és azok tulajdonosait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.12.26 12:11

@lomb: kuszaszem annyira volt csak jó, hogy recesszióba rogyassza a magyar gazdaságot. hantaboy meg ahhoz is hülye, hogy a negatív előjelet észrevegye a gazdasági növekedést jelző szám előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.12.26 12:06

@lomb: figyelj szektás, egy egyszemélyes, éveken át veszteségesen üzemelő vállalkozás vezetőjéből nem lesz gazdasági zseni egyik napról a másikra. kuszaszem ilyen erényekkel bír. ebből a szarzsákból csak a szektád volt képes minisztert csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html