Matolcsy lehet a legnagyobb kockázat 2013-ban

Az új jegybankelnökkel kapcsolatos bizonytalanság lehet a legnagyobb kockázat a magyar eszközök számára 2013-ban. Az új év első felében tovább botladozhat a forint, a részvények közül pedig a két gyógyszercéget lehet érdemes figyelni.
Beke Károly, 2013. január 3. csütörtök, 17:28
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ha a nemzetközi folyamatokból indulunk ki, akkor az év első hónapjaiban az amerikai költségvetési szakadék megoldása húzhatja a hangulatot, majd tavasszal ismét előkerülhetnek az Európával kapcsolatos bizonytalanságok − mondta a Napi Gazdaságnak Varjú Péter, az Erste Bank vezető kereskedője. Szerinte a kezdeti optimizmus után az Európai Unió új hétéves költségvetésének elfogadása, valamint a korábbinál szorosabb monetáris és fiskális együttműködés gyakorlati megvalósítása hozhat megtorpanást. A 2014−2020 közötti európai költségvetés kiemelt kockázatot hordoz Magyarország számára, hiszen az ország a tavaly őszi javaslat egyik legnagyobb vesztese lett volna. Az európai részvények jelenlegi értékeltségi szintje viszont alacsony, ami vonzhatja a befektetőket, és ennek Magyarország lehet az egyik nyertese, ha a kormány EU-konformabb lesz. Varjú Péter szerint a magyar eszközökkel kapcsolatban a legnagyobb kockázat az új jegybankelnök kinevezése, és a piacon sokan attól tartanak, hogy a kamatvágási ciklusban az MNB esetleg "túlvágja" magát − ebben az esetben egyszerre akarna menekülni minden befektető a hazai eszközökből.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a magyar részvények szempontjából az év legfontosabb kérdése az lesz, hogy stabilizálódik-e a gazdasági, adópolitikai és jogszabályi környezet, mely az elmúlt időszakban szinte minden vezető papírra hatást gyakorolt. A különadók az elmúlt években a magyar tőzsde teljesítményét is külön útra állították, kérdés, hogy az idén is ezen az úton megyünk-e tovább. Azt a kérdést sem szabad Bebesy szerint megkerülni a kilátásokkal kapcsolatban, hogy az utóbbi évek forgalomcsökkenése után mára sokak szerint nem is négy, csak egy vezető részvényről beszélünk a magyar piacon: az OTP-n kívül más nem tud érdemleges likviditást felmutatni.

Nem számíthatunk eget verő sztorira idén a magyar részvénypiacon, folytatódhat a csendes érdektelenség − mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője. Szerinte az OTP árfolyamát idén is makrogazdasági és gazdaságpolitikai bizonytalanságok mozgathatják, melyek közül az egyik legfontosabb esemény a jegybank új elnökének megválasztása lehet. Kuti szerint az idei év sztárjai a tőzsdén a Richter és a Mol lehetnek. A gyógyszergyártóval kapcsolatban kiemelte, hogy a papír méltatlanul szenved amiatt, hogy kikerült az MSCI Emerging Markets indexből, ezért várható talán pozitív változás, amit erősíthetnek a cariprazine közelgő forgalomba helyezéséről szóló hírek, illetve a hatóanyag további tesztjei. Az Equilor szakembere szerint a mostani helyzetben talán felvásárlások, terjeszkedések hozhatnának egy kis lendületet a tőzsdére − ilyen lépésre a Magyar Telekom és a Mol esetében lát esélyt. Kuti szerint a piac a távközlési papír esetében jelenleg 35-40 forintos osztalékot áraz a tavalyi eredmény után; február közepéig-végéig nem várható komoly mozgás a részvény piacán, amíg nem születik meg a menedzsment osztalékjavaslata. Emellett a negyedik mobilszolgáltató elindulásáról érkező hírek mozgathatják meg a részvény piacát. A kisebb részvényekben az elemző szerint fundamentálisan ugyan lehetnek sztorik, de az alacsony likviditás miatt ezek nem vonzók. Ebből a körből az E-Star lehet 2013 nagy kérdőjele, hiszen a csődtárgyalások függvényében komoly szárnyalás vagy összeomlás is elképzelhető esetében.

Az Equilor szakemberével szemben Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője nem a Richtert, hanem szektortársát, az Egist tartja az idei év favoritjának. Szerinte a kisebbik gyógyszercég exportpiaci kilátásai pozitívabbak, így összességében kevésbé érintik a vállalatot a magyar szabályozói változások. Háda szerint az Egis összességében hatékonyabban működik, mint a Richter − az alacsony tőzsdei forgalom azonban komoly kockázatokat jelent. A Mol eredményei alapvetően jók a Quaestor szakembere szerint, de vannak komoly kockázatok például Szíriában, és Horvátországban sem tisztázott az INA további sorsa. Ezenkívül a hazai szabályozói változások, különösen a gázárszabályozás érinthetik negatívan a Mol árfolyamát. Az OTP-től a tavalyihoz hasonló évet vár a szakember, aki szerint a bankpapírt továbbra is a magyar gazdaság bizonytalan kilátásai mozgatják.

A forint kilátásait illetően hasonló a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők véleménye. Kuti Ákos szerint az első negyedévben ismét 300 fölé gyengül majd a magyar deviza az euróval szemben a jegybankelnöki kinevezéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt, utána viszont a piac szép lassan megszokhatja az új elnököt, és a forint is magára találhat. Háda Bálint hozzátette: szerinte is nagyobb esély van jelenleg a magyar deviza gyengülésére, ez pedig a kötvényhozamokon is megmutatkozhat 2013 során.

A jegybanki vezetőváltásról bővebben itt olvashat.

Elemzői célárak átlaga (forint)
OTP4099
Mol19 350
Magyar Telekom440
Richter Gedeon42 750
Forrás: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.01.04 12:24

Be kell látni, hogy ennek az elvi vitának hogy ki a jobb GYF vagy OV (egyik rosszabb mint a másik) csak az fog véget vetni, ha bekövetkezik az unortodoxia és a vadkommunizmus (értsd esztelen visszaállamosítás)jól megérdemelt jutalma az államcsőd.
Részben már be is következett, legalább is aki munkát keres, csak a kis nyugdíjából él, normális orvosi ellátást szeretne, megszokott és hatásos gyógyszerét keresi, netán BKV-val közlekedik, átlagfizetésből cipőt is szeretne venni, egyáltalán szerényen de kulturáltan élne ez már több mint 4 Millió embernek maga a csőd.
Matolcsy csak a bohóc a pakliban, eljátszatják vele a h@lyét (babapopsi és tsai) hogy ne lássuk mi megy a háttérben. Szóval vasfüggöny az agyak előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.04 11:18

@kozmix: simán elzavarják a közszolga nyugisokat, a nyugdíjba vonulók helyét tilos feltölteni, feltölti comba sanyi közmunkásokkal. végül is nyugis orvos stb akiket most kivágtak lemond a nyugdíjjárol is és regisztráltaja magaát a lakóhelyéhez legközelebbi munka ügyi központban és azonnal vissza mehet dolgozni mint közmunkás az egészségügybe. Se nyugdíj se fizetés, azonban szível lélekkel gyógyíthaz közmunkán, mint a háború után közmunkán. Végül is a fülke forr lecsengett most már mrnjenek a gyógyítók is a népet ápolni akik elhasználódtak a fülke forrban, de egy fizetésért az nem lehet hogy ők két helyről kapjanak fizut, mit képzelnek ők magukról, azt hiszik tán hogy ők a rvgán tonik, hát nem egy lvfast+ esti fényt minden nyugis közszolga v@lagába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2013.01.04 10:53

Bocsi, narancs-köd. Így helyes :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2013.01.04 10:49

@Fricibacsi: Frici bácsi, maga nagyon sötét. Ezt most egy jobboldali mondja, nem egy komcsi fideszes, akinek testvérei államosították az mnyp-ket.
A munkanélküliség nőtt, bár kicsit zavaros a napi cikke: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/emelkedett_a_munkanelkuliseg.541363.html
elég ha csak körül néz maga körül, a közmunkások pedig nem igazán növelik a gdp-t :-)
A rezsi árak addig csökkennek, míg a rendszert szét nem zúzza viktor és jönnek majd új szereplők, akiket majd nem fog érdekelni a kommunista szemlélet, árat fognak emelni, már csakazért is.
Államháztartási hiánycél, hát ha még van kitől lopni, az mnyp vagyon gyakorlatilag elfogyott, még vagyunk 75 ezren, kicsit lógó orral, a mi megmaradt mnyp vagyonunk már nem túl sok.
Németország gdp növekedése leállt, az export zuhanni fog, mint a fene.
Na, Boldog Újévet 2013-ban !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2013.01.04 10:38

@Tiszapart: Maga nagyon naracs-ködben él.
1. Engem nem érdekelnek a szocik, úgyhogy ne jöjjön elő, az akkor így volt-tal.
2. Ceausescu is lecsökkentette az államadósságot, azon az áron, hogy milliók éheztek. Itt is ez történik.
3. Nézzen már szét maga körül, menjen le az utcára, nézze meg mennyi munkanélküli, koldus lett az országban 2 év alatt. A kormány a gazdaság alapvető szerkezeti elemeit b.szt. szét, most beül a hülye eltolcsy esetleg az mnb székbe. Hát a deviza tartalékot is elbassza.
Nem is lenne ezzel sem baj, ha nem lenne világválság és az országra nem úgy tekintenének, mint egy bizonytalan gazdasági működésű trágyára.
4. A befektetők. Hát aki még maradt, a pénzügyi befektetők alig várják, hogy megtörténjen az mnb-s dolog és shortolni kezdik a forintot, az otp rv-t, a richtert, a molt, én is ezt fogom tenni, úgyhogy rajta, felkészültünk. Nem fog nagyon fájni. Remélem nem devizahiteles. Az államkötvények hozama talán 10 %-nál megáll, talán.
5. A gazdasági befektetőket sikerült elüldözni, a banki szférából, a közüzemi szférából, aki maradt, csak azt lesi, milyen kibaszás jön még, aztán egyszer csak ők is elmennek, itt hagyva több tízezer munkanélkülit.
6. A szocikról meg ne elmélkedjen, még vagy 2 év mire elgondolkodunk, hogy ki fogja követni ezt a szemét bandát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html