A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ha a nemzetközi folyamatokból indulunk ki, akkor az év első hónapjaiban az amerikai költségvetési szakadék megoldása húzhatja a hangulatot, majd tavasszal ismét előkerülhetnek az Európával kapcsolatos bizonytalanságok − mondta a Napi Gazdaságnak Varjú Péter, az Erste Bank vezető kereskedője. Szerinte a kezdeti optimizmus után az Európai Unió új hétéves költségvetésének elfogadása, valamint a korábbinál szorosabb monetáris és fiskális együttműködés gyakorlati megvalósítása hozhat megtorpanást. A 2014−2020 közötti európai költségvetés kiemelt kockázatot hordoz Magyarország számára, hiszen az ország a tavaly őszi javaslat egyik legnagyobb vesztese lett volna. Az európai részvények jelenlegi értékeltségi szintje viszont alacsony, ami vonzhatja a befektetőket, és ennek Magyarország lehet az egyik nyertese, ha a kormány EU-konformabb lesz. Varjú Péter szerint a magyar eszközökkel kapcsolatban a legnagyobb kockázat az új jegybankelnök kinevezése, és a piacon sokan attól tartanak, hogy a kamatvágási ciklusban az MNB esetleg "túlvágja" magát − ebben az esetben egyszerre akarna menekülni minden befektető a hazai eszközökből.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a magyar részvények szempontjából az év legfontosabb kérdése az lesz, hogy stabilizálódik-e a gazdasági, adópolitikai és jogszabályi környezet, mely az elmúlt időszakban szinte minden vezető papírra hatást gyakorolt. A különadók az elmúlt években a magyar tőzsde teljesítményét is külön útra állították, kérdés, hogy az idén is ezen az úton megyünk-e tovább. Azt a kérdést sem szabad Bebesy szerint megkerülni a kilátásokkal kapcsolatban, hogy az utóbbi évek forgalomcsökkenése után mára sokak szerint nem is négy, csak egy vezető részvényről beszélünk a magyar piacon: az OTP-n kívül más nem tud érdemleges likviditást felmutatni.

Nem számíthatunk eget verő sztorira idén a magyar részvénypiacon, folytatódhat a csendes érdektelenség − mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője. Szerinte az OTP árfolyamát idén is makrogazdasági és gazdaságpolitikai bizonytalanságok mozgathatják, melyek közül az egyik legfontosabb esemény a jegybank új elnökének megválasztása lehet. Kuti szerint az idei év sztárjai a tőzsdén a Richter és a Mol lehetnek. A gyógyszergyártóval kapcsolatban kiemelte, hogy a papír méltatlanul szenved amiatt, hogy kikerült az MSCI Emerging Markets indexből, ezért várható talán pozitív változás, amit erősíthetnek a cariprazine közelgő forgalomba helyezéséről szóló hírek, illetve a hatóanyag további tesztjei. Az Equilor szakembere szerint a mostani helyzetben talán felvásárlások, terjeszkedések hozhatnának egy kis lendületet a tőzsdére − ilyen lépésre a Magyar Telekom és a Mol esetében lát esélyt. Kuti szerint a piac a távközlési papír esetében jelenleg 35-40 forintos osztalékot áraz a tavalyi eredmény után; február közepéig-végéig nem várható komoly mozgás a részvény piacán, amíg nem születik meg a menedzsment osztalékjavaslata. Emellett a negyedik mobilszolgáltató elindulásáról érkező hírek mozgathatják meg a részvény piacát. A kisebb részvényekben az elemző szerint fundamentálisan ugyan lehetnek sztorik, de az alacsony likviditás miatt ezek nem vonzók. Ebből a körből az E-Star lehet 2013 nagy kérdőjele, hiszen a csődtárgyalások függvényében komoly szárnyalás vagy összeomlás is elképzelhető esetében.

Az Equilor szakemberével szemben Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője nem a Richtert, hanem szektortársát, az Egist tartja az idei év favoritjának. Szerinte a kisebbik gyógyszercég exportpiaci kilátásai pozitívabbak, így összességében kevésbé érintik a vállalatot a magyar szabályozói változások. Háda szerint az Egis összességében hatékonyabban működik, mint a Richter − az alacsony tőzsdei forgalom azonban komoly kockázatokat jelent. A Mol eredményei alapvetően jók a Quaestor szakembere szerint, de vannak komoly kockázatok például Szíriában, és Horvátországban sem tisztázott az INA további sorsa. Ezenkívül a hazai szabályozói változások, különösen a gázárszabályozás érinthetik negatívan a Mol árfolyamát. Az OTP-től a tavalyihoz hasonló évet vár a szakember, aki szerint a bankpapírt továbbra is a magyar gazdaság bizonytalan kilátásai mozgatják.

A forint kilátásait illetően hasonló a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők véleménye. Kuti Ákos szerint az első negyedévben ismét 300 fölé gyengül majd a magyar deviza az euróval szemben a jegybankelnöki kinevezéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt, utána viszont a piac szép lassan megszokhatja az új elnököt, és a forint is magára találhat. Háda Bálint hozzátette: szerinte is nagyobb esély van jelenleg a magyar deviza gyengülésére, ez pedig a kötvényhozamokon is megmutatkozhat 2013 során.

A jegybanki vezetőváltásról bővebben itt olvashat.

Elemzői célárak átlaga (forint)
OTP4099
Mol19 350
Magyar Telekom440
Richter Gedeon42 750
Forrás: Reuters