A Bank of America-Merrill Lynch szakértői befektetőknek összeállított elemzésükben közölték, hogy négy forgatókönyvet tartanak lehetségesnek. Az erősen negatív változat egy olyan MNB-elnök kiválasztása lenne, aki "egyértelműen a politikát képviseli", és gazdasági szakértelme gyenge. Az enyhén negatív forgatókönyv "gyenge" MNB-elnök, de két magasan képzett, független alelnök kinevezése lenne. Mivel az MNB-elnök a magyar monetáris politika kommunikációjának fő letéteményese, e verzió esetén két erős alelnök kinevezésével sem hárulna el annak a kockázata, hogy az MNB kommunikációja "szeszélyesebbé" válik - vélekedtek a cég londoni elemzői.

A ház által kidolgozott, enyhén pozitív hatású harmadik forgatókönyv alapján csak az új MNB-elnök lenne meglehetősen függetlennek tekinthető. A legjobb megoldást a negyedik forgatókönyv, vagyis három magas képzettségű, független jelölt kiválasztása jelentené az MNB-elnöki és a két alelnöki posztra. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői a két köztes forgatókönyv valamelyikét nevezték a legvalószínűbbnek. Szerdai elemzésükben közölték: véleményük szerint Orbán Viktor miniszterelnök eddig "kiegyensúlyozott" hozzáállást mutatott az MNB-kinevezések során, megfelelő képesítésű jelöltek kiválasztásával.

A két köztes forgatókönyv valamelyikének megvalósulása esetén mód nyílna arra, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 5,75 százalékról a következő hónapokban 5,00 százalékra süllyedjen, sőt - tekintettel a javuló inflációs kilátásokra - magasan képzett, független MNB-elnök kinevezése esetén valamivel 5,00 százalék alá is csökkenhetne a jegybanki kamatszint, és így a reálkamat a 2,6 százalékos történelmi átlag alá kerülhetne - áll az elemzésben.

A cég londoni szakértői megismételték azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy ha Orbán Viktor "kellemes meglepetést" okoz a piacnak három függetlennek elismert, erős szakképesítésű jelölt kinevezésével, akkor az MNB-alapkamat akár 4,00 százalékig is csökkenhet.

Nőt a negatív forgatókönyv valószínűsége

Az elmúlt hónapokban azonban nőtt annak a kockázata, hogy ezúttal mégis "gyenge" jelöltek kerülnek a magyar jegybank élére, mivel a lanyha gazdasági teljesítmény miatt - különösen a 2014-es választások közeledtével - nyomás nehezedik a miniszterelnökre a növekedés beindítása végett - vélekedtek szerdai elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai.

A ház elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése "erősen negatív" fejlemény lenne, mivel a nemzetgazdasági miniszter magas kormányzati beosztása miatt újjáélednének az MNB függetlenségével kapcsolatos befektetői aggodalmak. Az MNB élén esedékes váltás lehetséges kihatásaival más nagy londoni házak elemzői is behatóan foglalkoztak már, és egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy a kormány növekedésösztönzési céljait támogató jelölt kiválasztása a legvalószínűbb.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdászai befektetési ügyfelek számára összeállított legújabb elemzésükben úgy fogalmaztak, hogy akár Matolcsy György lesz az új MNB-elnök, akár nem, az mindenképpen nagyon valószínű, hogy a nemzetgazdasági miniszter által a követendő monetáris politikáról nemrégiben hangoztatott nézetek a Fidesz nézetei, és ezeket a nézeteket osztani fogja a jegybank új vezetője, bárkire essen választás.

A BNP szerint végül is mindegy ki lesz az elnök

A BNP Paribas befektetési bankcsoport londoni elemzői ugyanakkor minapi budapesti tájékozódó látogatásukról befektetők számára összeállított beszámolójukban közölték, hogy "a sajtótalálgatások ellenére" Magyarországon "valójában senki nem tudja", ki lesz az MNB következő elnöke. "Matolcsy Györgyöt emlegetik a leggyakrabban, de azt mindenki elismeri, hogy nincs erről biztos információja" - áll az összegzésben.

A budapesti tárgyalásokból leszűrhető fő következtetés azonban ezzel kapcsolatban az, hogy "talán nem is nagyon érdekes" a következő MNB-elnök személye, mert bárki legyen is a jelölt, valószínűleg folytatni fogja a kamatcsökkentési ciklust, a kormány és a jegybank együttműködése pedig javulni fog - írták beszámolójukban a BNP Paribas londoni szakelemzői.