BUX
38971

Matolcsy: Magyarország lesz a legjobb hely az unióban

Rögös utat jártunk be, de még rögösebb út áll előttünk - kezdte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszer az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) bejelentéséről szóló előadást. A tervvel kapcsolatban konkrétumot nem tudtunk meg ugyan, de azt igen, hogy hazánk lesz a legjobb az unióban.

F. Szabó Emese, 2011. január 14. péntek, 11:02

Matolcsy gazdaságtörténeti bravúrként aposztrofálta, hogy a meghamisított költségvetés megismerése után három évre konszolidálta a büdzsét a kormány fél év alatt.Növekedést ígér az ÚSZT

Az ÚSZT támogatja a kormány céljait, vagyis az államadósság csökkentését, a hiány három százalék alatt tartását, munkahelyek teremtését, a növekedést és a versenyképesség javulását. Egyszerre kell csökkenteni az állam, a lakosság, vállalkozások adósságot és a külföldi finanszírozási igényt - mondta a miniszter, aki szerint ugyanis hazánk a tíz leginkább kockázatosnak minősülő államok egyike. Az adósságráta csökkentése kapcsán az adósság mérséklése mellett a kormány a GDP emelkedésére is számít. Egy-két egyszeri csökkentés mellett hosszabb távon a hiány 3 százalék alatt tartása mellett a növekedés sikerre vihet - fogalmazott. De miből lesz a növekedés? - tette fel a kérdést, s meg is válaszolta azonnal: az Új Széchenyi Tervből.Itt alapvető fontosságú a már korábban bejelentett foglalkoztatás-bővülés, amelybe beleértendő az újonnan teremtett és a kifehéredett munkahely. A növekedés másik motorja a technológiai fejlesztés valamit a beruházások. Nem elég azonban növelni a beruházásokat, azokat hatékonyabbá is kell tenni. Nem szökőkutakra kell koncentrálni, hanem a termelőmunkára - mondta.Nő a beruházási ráta, gyorsul a GDPAz ÚSZT bekapcsolásával 2011-2014 közötti időszakban annyi forrás áll rendelkezésre, hogy a beruházási rátát 5 százalékponttal javíthatja 20 százalék fölé. Ez a GDP-növekedés szempontjából is kedvező fordulatot hoz, 1 százalékos növekedési szintről a 4-6 százalék közötti sávba húzza fel 25 százalékos beruházási ráta mellett. 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre.Erős kitörési pontot lát a tervben az új egészségiparban és a környezetvédelemben a hét prioritásban, azt prognosztizálta, hogy Magyarország az innováció központjába kerülhet és a legversenyképesebb államok egyike lehet, s az unió legjobbja. Utóbbihoz adott a kétharmados parlamenti többség, az unió legalacsonyabb társasági adó kulcsa, a söralátét méretű szja-bevallás, a családi kedvezmény és a három százalék alatti hiány. Utóbbit nem sokan mondhatják el magukról, hazánk mellett csak Svédország tudja csökkenteni az idén az államadósságát - hangsúlyozta Matolcsy.