Matolcsy: Magyarország pénzügyi szabadságharcot vív

Matolcsy György szerint Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF "kipaterolása" volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban.
MTI-Eco, 2011. május 3. kedd, 11:19
Fotó: Napi.hu

A nemzetgazdasági miniszter a Széchenyi Klub keddi budapesti ülésén úgy vélte, hogy Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül. "Megtettük és jól jártunk, saját utunkon, saját ütemezésünkben tudjuk csökkenteni az államadósságot" - mondta. Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet és úgy fogalmazott: a Nemzetközi Valutaalappal nem lehetett volna használni a bankadót, a válságadókat, nem "tudtuk volna a nyugdíjrendszer reformját folytatni".

Az államadósság csökkentése érdekében indult civil összefogást is szabadságharcos mozgalomnak nevezte a miniszter és emlékeztetett arra, hogy Magyarország optimista, méltósággal vállalható Széll Kálmán Tervének végrehajtásával 2014 végéig az államadósság szintje a GDP 65-70, 2018-ra pedig 50 százalékára csökkenhet. Szavai Szerint az, hogy az 50 százalékos szintet az alaptörvény is rögzíti hatalmas erőt ad, "a gazdasági szabadság, a pénzügyi függetlenség garanciája", amely mögött erkölcsi megfontolás áll.

Az elmúlt tíz évben mindössze 40 ország tudta csökkenteni az államadósság szintjét, Magyarország nemhogy nem tartozott közéjük, de a 20 leggyorsabban eladósodó ország csoportjába tartozott. A következő tíz évben 30 ország tudja majd mérsékelni az államadósságot. Ha sikerül a Széll Kálmán terv céljainak megvalósítása Magyarország az első tíz ország között lesz - mondta a miniszter. Ma még azonban az ország a gazdasági fordulat legelején áll, még nem történt meg a beruházási, a foglalkoztatási és a növekedési fordulat. Az ipari export és a beruházások nőnek, az építőipar azonban még a trendforduló előtt áll - tette hozzá. Matolcsy György szerint ugyanakkor az első biztató jeleket már lehet láthatók, és hangsúlyozta, hogy sikereket csak összefogással lehet elérni, ezért a kormány nevében köszönetet mondott az államadósságot csökkentő civil felajánlóknak.

A rendezvény vendége Rédly Elemér Győr-Szabadhegy plébánosa, a Győri Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára, az államadósság csökkentő alap ötletgazdája és elindítója hangsúlyozta, hogy döntésének nem voltak politikai okai és jelezte, hogy már befizette az általa felajánlott 1 millió forintot. Mint mondta, a kisemberek adománya erkölcsi megújulást is elindíthat, amely nélkül a gazdasági irányváltás sem lehet sikeres.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kani, 2011.05.07 19:55

@levai jozsef: te agyhalott lévai ökör
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.07 17:09

@pro libertate:kezded elveszteni a turelmedet.tartalekeolj,minimum meg ki kell birnod harom evet,szerintem legalabb meg hetet.
az imf segitsegevel,nem sok orszag tudott valsagbol kilabalni.ha mi is megtudjuk oldani a problemat miert kellenenek?a magyar gazdasag egyre stabilabb,a novekedes minden elemzo szerint erre az evre legalabb 2.5%.ez nem eleg latvanyos es erezheto javulasra,de sokkal jobb mint az elozo evek es gyorsabb mint az eu atlag.hogyan tudnam ezt alatamasztani?itt olvastam a napin.
tul sokat hazudsz es ferditesz.te is profi aggodo es rettego vagy.
a fideszkormany egy evvel a 2/3 utan vegre strukturalis reformokat hajt vegre!nyugdij,segelyek,adossaglimit,oktatasi reform, csaladtamogatas,a munka eloterbeallitasa a segelyekkel szemben ,csak a legfontosabbak.
a te szeretett liberalis szocialista mediakormanyaid nyolc ev alatt lopeniszt sem alkottak.ezek hianyoznak neked?meg most is azon veszekednak,hogy szarhazy vagy az apro klan iranyitsa tovabb a mediapartot.
a fidesz volt az egyetlen part melyik az allamadossagot csokkenteni tudta.2002 51%,2009 82%.
hanyszor kell meg hallgatni,hogy a szocialista kormanyok profik voltak,de az ellenzek mindent tonkretett.ember!ne nevettesd mar ki magad ezzel a maszlaggal.
milyen ,korabban felhalmozott eroforrast rabol le a fidesz??volt felhalmozott eroforras a szocik alatt?
libertate,lehet,hogy neked is dolgozni kell.oszt jonapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.06 23:01

@levai jozsef:
A te gépi kommunikációd úgy hasonlít a Fideszére, mint egyik tojás a másikra. Arrogancia, ?félreértés?, légből kapott ostobaságok, folyamatos provokáció. Biztos a véletlen műve?

Honnan veszed, hogy azért ?szidom? a Fideszt, mert ?megprobalja fisszafizetni a kolcsont?? Hol olvastad ezt tőlem? A fideszkormány semmi ilyet nem tesz, ehelyett feszített tempóban növeli az államadósságot. A statisztikait és a ki nem mutatottat is. Az új kormány regnálása első félévében több mint ezer milliárddal növelte a nyilvántartott államadósságot. Ha sokallod a szocik által felhalmozott adósságot (és pusztán a játék kedvéért tegyük félre a világválságot, az ellenzék szerepét, a jelenérték-számítást és a többi ?liberálkomcsi kifogást?), akkor számold ki magad, hová jutunk 8 év alatt ezzel a tempóval. Emellett a kormányzat lerabolja a korábban felhalmozott gazdasági erőforrásokat, konzerválja a válságot. Ráadásul pedig nyomasztóan átlátszó ostobaságokat kapunk ?magyarázatul?. Mint fentebb Matolcsytól.

Persze, ezzel te nemigen foglalkozol, ugye? A hozzászólásodban véletlenül sem esik szó a cikkről, Matolcsyról vagy az IMF-ről, ugye? Néhány bevált (bár nyilvánvalóan félrevezető) sablon, meg a másik tábor szidalmazása ? ezzel ki is merült a fideszes muníció. Vagy gondolod, hogy képes lennél mondjuk pl. ezt az ökörséget alátámasztani valamivel, hogy ?a gazdasag ebben az evben kb 2.5%-al novekszik.az unio atlaganal gyorsabban?? (A jelenlegi prognózisok általában 2,5 % növekedést jósolnak, de nem az EU átlag fölött, hanem összesen?) Ugye, semmi értelme nem lenne a részletekbe bonyolódni? Tudom, nem is ez a célod, csak Matolcsy arcpirító hazugságairól igyekszel elterelni a figyelmet. Meg arról, hogy a fideszkormány egy évvel a kétharmados győzelem után is csupán ígérgetést tud felmutatni néhány csúnya gazdaságpolitikai kudarc mellett. Persze, az eddigi és további áldozatok szükségszerűek, mert a ?szabadságharc?, ugyebár, ezzel jár...

Ez a ?teljesítmény? a kétharmad tükrében meglehetősen szánalmas. A minisztertől is, meg a droidtól is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.06 05:26

@megalodon:hozzaszolasod masodik fele elegge demagogra sikerult.
a minap csokkent,vagy fog csokkenni tobb szaz gyogyszer ara.senkit nem fognak 20 ezer forint tappenzcsalasert bortonbe zarni.en elfogadoma 3 honap segelyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.05 18:35

@levai jozsef:
Elmondom hogy én szídtam az Mszp-t azért amit csinált.
Sőt úgy tartom hogy addig nem is lehet rá szavazni amíg el nem telik annyi év hogy öregedésbe meghaljanak azok akik itt voltak 20 évvel ezelött is (mert önként nem nagyon akarnak távozni).
Nekem az a bajom hogy itt kétkezi munkából megélni nem lehet!
A szó szoros értelmében, csak annyit fizet a vállalt(multi, de más is )
amiből ételre, számlákra még futja. De másra már nem marad sőt néha nem is elég a hónap végéig.
Ezeknek az embereknek az a 12500 Ft adójóváírás sokat jelentett.
Ők ennél többet érnek, 5.000 Ft-ból meg nem igazán lehet tőzsdézni.
Szóval esélyük sincs a kitörésre. A kormány intézkedései nem teremtették meg ezt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html