Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György előadásában Magyarország európai gazdaságokhoz való felzárkózásának folyamatát mutatta be.

A jegybankelnök előadásában kifejtette, hogy 2013 óta - az elmúlt 100 év felzárkózási tapasztalatait is beleértve - a magyar gazdaság leghosszabb sikeres egyensúlyi és felzárkózási időszakát tapasztaljuk, amelyet a 2010 utáni eredményes reformok tettek lehetővé.

A versenyképes, a tudásfelhalmozást és beruházásokat ösztönző adórendszer, a foglalkoztatásbővülést támogató munkaerőpiaci intézkedések, a pénzügyi stabilitást és külső sérülékenységet csökkentő lépések, valamint a növekedésbarát gazdasági stabilizáció egyaránt hozzájárultak, hogy Magyarország az EU egyik növekedési motorjává váljon.

Magyarország legfontosabb gazdaságpolitikai célja továbbra is a fejlett országokhoz való felzárkózás, azonban ahogy a történelmi tapasztalatok is mutatták, ez nem egy automatikusan, magától bekövetkező folyamat. A következő időszakban a fenntartható gazdasági felzárkózáshoz a versenyképességi reformok további megvalósítására van szükség, amelyek megfelelően mozgósítják hazánk növekedési tartalékait - mondta az MNB elnöke.

A laudációban elhangzott: Matolcsy György 95 tudományos közlemény, 16 könyv, 13 könyvrészlet szerzője, az Egyensúly és növekedés című kötete 2015-ben angol nyelven is megjelent. A DE gazdaságtudományi karán 2019-ben kezdeményezésére alakult meg a Magyar Nemzeti Bank tanszék - írta az MNB.