Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már élvezzük a konjunktúra és a gazdasági fordulatok jótékony hatását, de ez egy átmeneti év: változik a geostratégia, a világgazdaság és a monetáris politika is - mondta mondta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MKIK rendezvényén.

A jegybank elnöke szerint teljesen megváltozik a gazdaság, a most ismert ipar átalakul. Megindult a nagy fordulat, ami azzal jár, hogy bár rengeteg pénz lesz a piacokon, de az már nem lesz olcsó. Ezért amellett érvelt, hogy Magyarország használja ki ezt a kegyelmi időszakot, hogy építsen egy új stratégiát. Úgy látja, ha ez megtörténik, akkor 2030-ra az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig az osztrák szintet is elérheti Magyarország.

Fordulat fordulat hátán

Matolcsy a korábbi, a kormány piaci szereplőkkel együtt elért gazdaságpolitikai eredményeket 12 főbb pontban foglalta össze. A legfontosabbnak a munkaerő-piaci fordulatot tartja, miután a lista végéről az uniós negyedik helyre jött fel Magyarország a foglalkoztatási rangsorban.

Matolcsy szerint a kormány azért sikeres, mert hosszú távra tud előre tervezni: míg az unió 10 éves költségvetési ciklusban gondolkodik, addig a budapesti vezetés 10 évre előre tervez. Az alacsony hiány szerinte elhozta az államháztartási fordulatot is.

A második fontos fordulatnak az adópolitika szemléletváltását nevezte: a keresetet terhelő helyett a fogyasztásra fókuszáló adózást vezettek be. Az új adórendszer szerinte az embereket a munkavállalásra (motivációs fordulat), a cégeket pedig a munkahely-teremtésre motiválja.

Államadósság-csökkentés: óriási fordulat

Matolcsy az államadósság csökkenését "óriási fordulatnak" nevezte, amelyet, "meg kell őrizni". A fordulat időpontját 2013. március 6-ától számítja, amióta szerinte 500 milliárd forintot spóroltak meg a költségvetésnek.

Kulcslépésnek tartja, hogy megváltozott az országban a hitelezési gyakorlat, úgy véli, hogy ez kellő forrást adott a gazdasági szerkezetváltásnak. Jó, hogy már két számjegyű az állomány növekedése. Kiemelendőnek tartja, hogy csökkentették a családok lakáshitel-állományát, kiváltképp a devizahiteleket - ez szerinte a devizahitel fordulat.

Emellett fordulatokat látott az edp-rendszerben, a MNB mérlegében is, illetve szerinte a gazdasági kirobbanó teljesítményének hála a növekedésben is fordulatot következett be.

Figyelmeztető jel

Szerinte figyelmeztető jel, hogy a régióból még senkinek sem sikerült felzárkózni az EU fejlett gazdaságaihoz, ezért a jövőben tőkeintenzív politikára van szükség. A jegybank elnöke úgy úgy látja, hogy a társadalompolitika kéredzkedik be a fiskális és a monetáris politika elé, ehhez viszont szerinte demográfiai fordulat kell.
Matolcsy előadásában az elvándorolt minőségi munkaerőt 4 százalékra tette, s a problémák között említette, hogy alacsony a magyar termékekben a hozzáadott érték.

Szükségesnek nevezte a GDP-GNI-rés szűkítését, valamint az egészségügyi rendszer átalakítását, amelyhez viszont kell egy gazdasági szerkezetváltás.

Parragh letette a garast

Az MKIK rendezvényén Parragh László, a kamara elnöke a 2010 utáni időszak legfontosabb eredményei között említette a gazdaság kifehérítését, melyet az adózási szabályok megváltoztatásával, valamint az olyan szigorításokkal értek el, mint az online pénztárgépek bevezetése. Kiemelendőnek tartja, hogy a regnáló kormány elősegítette a vállalkozói bizalom növekedését. A jövő sikerét pedig abban látja, hogy a kamara közreműködik a felsőoktatás, valamint a szakképzés átalakításában.

Beszéde egy későbbi pontján a kamarai elnök fontos lépésnek nevezte a költségvetési fegyelem bevezetését, mely kiszámíthatóvá tette a gazdasági körülményeket. Ez szerinte segíti a kamara és az ország 2018-as célját: a fenntartható fejlődést. Ehhez erősíteni kell a kis- és középvállalkozásokat (kkv), rendezni kell a beszállítói láncok támogatását és erősítését, valamint a kutatás-fejlesztési rendszer protezsálását.

Az ellenzéki pártok választási kampányáról szólva azt mondta: "megpróbálják megvenni a szavazatokat". Ehhez szerinte pénz kell, amely utólag konszolidációt igényel, amelyet adók kivetése és a meglévők emelése szokta kísérni. Szerinte a 2010 előtti politika megvett társadalmi csoportokat, miközben azóta a források és a javak elosztása került előtérbe. Fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika folytatódjon a választások után is.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.