Matolcsy megint ábrándokat kerget?

A Kopint-Tárki 0,3 százalékos gazdasági növekedést, a Pénzügykutató 0,7 százalékos visszaesést, a GKI Gazdaságkutató 1,5 százalékos GDP csökkenést prognosztizál jövőre - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság csütörtök délutáni rendezvényén.
MTI-Eco, 2011. december 15. csütörtök, 19:00
Fotó: Napi.hu

A Századvég Gazdaságkutató csütörtökön megjelent előrejelzése szerint jövőre 0,4 százalékkal nő a GDP. A kormány pedig már a korábbi 1,5 százalék helyett csak 0,5 százalékos növekedéssel számol.

A háztartások fogyasztása mindhárom gazdaságkutató szerint visszaesik jövőre: a Kopint-Tárki szerint 1,0 százalékkal, a Pénzügykutató várakozása 1,4, a GKI előrejelzése 3,5 százalék. (A nemzetgazdasági miniszer szerint viszont kormány és a Bankszövetség között megszületett devizaadós-mentésről szóló alku következtében a devizaadós háztartások hitelterhe közel 30 százalékkal csökken, így azok többet fognak költeni.)

A beruházások jövő évi alakulásában nem voltak egységesek a gazdaságkutatók: a Pénzügykutató szerint az idei szinten maradnak a beruházások, a GKI 4,0 százalékos, a Kopint-Tárki 5,0 százalékos visszaesést vár.

A nettó reálkeresetek a Kopint-Tárki szerint jövőre 1,5 százalékkal csökkennek, a Pénzügykutató 3,3 százalékos, a GKI 3,5 százalékos zsugorodást vár. Ebben az évben a nettó reálkeresetek 1,5-2,0 százalékkal nőnek.

A munkanélküliségi ráta jövő évi alakulásban viszonylag egységesek a gazdaságkutatók, előrejelzésük 10,9-11,0 százalék.

A konjunktúrakutató intézetek 290, illetve 300 forintos átlagos euró árfolyamot várnak 2012-re.

A GDP arányos államháztartási hiány jövő évi alakulására csak a GKI adott prognózist, ez 2,9 százalék, ami a kormány által vállalt 2,5 százalékos hiányt közelíti.

Szinte lehetetlen az előrejelzés készítés

A folyamatosan változó törvényi szabályozás szinte lehetetlenné teszi a gazdasági prognózis készítését - jelezte Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, aki valószínűnek tartja, hogy az EU-IMF tárgyalások és a hitelfelvétel kapcsán újjáéled a Pénzügyminisztérium.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a jogbiztonság és a kiszámíthatóság hiánya miatt elfordulhatnak a befektetők Magyarországtól, ami nemcsak rövidtávon, de hosszabb távon is alááshatja a magyar gazdasági növekedést.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa a nemzetgazdasági miniszter csütörtöki bejelentésére reagált, miszerint a munkaadók magánnyugdíj-pénztári befizetéseit a kormány átirányítja az állami nyugdíjrendszerbe. "Konfiskálással nem lehet tartós egyensúlyt teremteni" - hangsúlyozta a kutató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyalog, 2011.12.15 19:59

Meg majdha leesik a fejéröl a paroka .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.15 19:39

Mindenki a hasára csap és mond valamit, hogy mennyi lesz a "növekedés", ugyanis jelenleg olyan alapdolgok is megjósolhatatlanok, hogy kb. mennyi lesz a forint árfolyama, bedől e az eurozóna,lesz e pénznyomtatás az ecb.-ben stb... ezek pedig alapjában határrozák meg a számokat, mint ahogy az is ha levág minket pl. bóvliba az S&P, lesz e IMF megállapodás és jön e olcsó pénz stb...

nos erre az egyvelegre még rájön az, hogy ki tudja mit találnak még ki a Fideszes fiúk nagy hirtelenjében amitől ismét térdre rogyunk...

szóval most ez a költségvetés van, aztán nyilvánvalóan 3 hónap múlva hozzá kell nyúlni, hiszen addigra a folyamatok jobban látszanak majd.. ez a normális
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html