Matolcsy miatt gyenge a forint?

Az MNB monetáris tanácsának (MT) január 29-i ülésén a négy külsős tag újra vágni akart, míg a három belsős tag tartotta volna az alapkamatot, így alakult ki az 5,5 százalékos szint.
Domokos László, 2013. február 13. szerda, 15:03
Fotó: Napi.hu

Az MNB monetáris tanácsának (MT) január 29-i ülésén - az előző öt hónapban megszokott koreográfiának megfelelően - a négy külsős tag - Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György - voksolt az újabb 25 bázspontos enyhítésre, míg a három belsős tag - Karvalits Ferenc, Király Júlia és Simor András - tartotta volna az alapkamatot, így alakult ki az 5,5 százalékos szint. A most publikált jegyzőkönyvben az áll, hogy az MT szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat újra, azonban mind a külső, mind a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre. A kibocsátás elmarad a potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A kedvezőtlen beruházási dinamika, valamint a tartósan magas munkanélküliség arra utal, hogy a gazdaság potenciális növekedése is érdemben elmarad a válság előtti ütemétől, és az elkövetkező két évben is alig bővülhet. A tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami a döntéshozók többsége szerint biztosíthatja, hogy az infláció az átmeneti sokkok kifutását követően a 3 százalékos cél közelében alakuljon.

Kevés lesz a szó az infláció ellen

Egy tanácstag szerint a kamatcsökkentések az erős hitelkínálati korlátok miatt érdemben nem segítik a növekedést, így pedig nincs értelme a magasabb infláció kockázatát felvállalni. Egy másik döntéshozó pedig kiemelte, hogy a piaci elemzők a célnál magasabb inflációra számítanak csökkenő kamatpálya mellett, ami azt sugallja, hogy a piac nem tartja elkötelezettnek a tanácsot az infláció kordában tartása mellett; megítélése szerint ezen a ponton már nem elegendő ennek ellenkezőjét csupán kommunikációval bizonyítania az eddig lazítást támogató tagoknak.

Matolcsy miatt gyenge a forint?

Az előző hetekben tapasztalt forintgyengülés okait illetően nem volt egységes a döntéshozók megítélése. Bár abban egyetértettek, hogy a forint tartós és nagymértékű leértékelődése kedvezőtlen mind az inflációs kilátások, mind a pénzügyi stabilitási kockázatok szempontjából, a döntéshozók többsége a forint gyengülését inkább a március eleji jegybankelnökváltás utáni monetáris politikát övező piaci bizonytalansággal és a nemkonvencionális eszközök alkalmazásától való félelmekkel magyarázta.

Megítélésük szerint a lényegében változatlan cds-felárak és állampapírhozamok azt mutatják, hogy nem romlott az ország kockázati megítélése; a kedvező globális pénzügyi piaci környezet és a kormányzat alacsony költségvetési hiány melletti elköteleződése a hazai pénzügyi eszközök felárát is tartósan mérsékelheti. Mindezen tényezők tették eddig indokolttá és lehetővé a monetáris kondíciók óvatos lazítását. A testület néhány tagja ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a forint tavaly augusztus óta tartó gyengülésében fontos szerepet játszottak az eddigi és a beárazott további kamatcsökkentések, és az inflációs cél középtávú elérése szempontjából kockázatos a további kamatcsökkentés a jelenlegi helyzetben; helyette kiváró, óvatos monetáris politika indokolt.

Nem kellenek unortodox eszközök

A jövőbeni monetáris politikai lépések tekintetében a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az irányadó kamat további csökkentésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A tanács tagjai fontosnak tartották annak hangsúlyozását, hogy a jelenlegi inflációs és reálgazdasági kilátásoknak megfelelő monetáris politikai irányultság kialakításához az eddig alkalmazott monetáris politikai eszköztár elegendő mozgásteret biztosít. Egyetértenek abban, hogy a nemkonvencionális eszközök körének bővítése a hazai viszonyok között mindössze akut pénzpiaci zavarok esetén jelenthet hatékony segítséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tiszapart, 2013.02.14 12:37

@coni: 2009-ben is volt 320 Ft. körüli árfolyamcsúcs. Akkor pedig Bajnai volt a felelős a gazdaságpolitikáért, majd a kormányért is. Szóval az némi leegyszerűsítés, ha egy adott miniszter alatt az árfolyamváltozások kizárólag az ő hatására jönnének létre. Azért hosszabb távon mégis csak az érdekes, hogy a gazdaság alapjait mennyire sikerült rendbe rakni. Emellett napi, heti ingadozások gyakran előfordulnak, elég, ha ugyanitt az adott árfolyam 5 évre visszamenő adatait nézi. Továbbá 2004 óta túlzott deficit eljárás alatt vagyunk, mert az előző kormány egyszer sem tudta a beigért hiányt produkálni. Ez bizony hitelvesztést eredményezett. Ezt 1-2 év alatt nem lehet helyreállítani, de taláűn az idén kikerülünk ebből a körből. És ha az árfolyam erősödni fog, még tán a sokszor szidott Matolcsynak is lehet benne része, ha a cikk logikáját követem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.13 19:08

Tiszapart, 2013. február 13., szerda 17:19

"Akkor is Matolcsy volt a gazdasági miniszter"

Azt az árfolyamot érdemes nézegetni amikor még nem ő volt, a kormány váltás előttit. Olyan lenne ma is ha ő nem jön közbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tiszapart, 2013.02.13 17:19

Ha jól tudom, most is Matolcsy a gazdasági miniszter. És éppen erősödik a forint, 290 alatt van most. Tavaly a 320 felettről az árfolyam 270 fölé erősödött. Meg időnként gyengült. Akkor is Matolcsy volt a gazdasági miniszter. Persze hangzatos címek kellenek, de a fenti kérdésre azért a szerzőnek válaszolnia kellene. A dolog azért nem ennyire egyszerű. Még a NG cikkei alapján sem. Ha ez így lenne, nem is kellene szakcikkeket írni, csak kitenni minden oldalra az MSZP Matolcsy plakátját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laurea, 2013.02.13 16:18

@szkiita: ez nem inkább az euro erősödése miatt van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.02.13 16:07

@szkiita: "A ballibnek nem számít a matek...ők mindent tudnak..."

szektás, a narancskomcsik már csak ilyenek, nem ismerik a számokat. nem tudják, hogy a 265 Ft-os euró erősebb forintot takar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html