Matolcsy: nem fosztogatnak, hanem osztogatnak

A nemzetgazdasági miniszter szerint a látszattal ellentétben az Orbán-kormány k+f és innovációbarát gazdaságpolitikát folytat. A jövőben a fő forrást az uniós pénzek jelenthetik e területen is.
Domokos László, 2011. október 28. péntek, 09:30
Fotó: Napi.hu

A kutatási-fejlesztési (k+f) szektor "büntetésének" a leghalványabb gyanúja sem érheti az Orbán-kormány innováció-politikáját. Valójában a kabinet az egységes fejlesztéspolitika kialakításával és az Új Széchenyi terv útra bocsátásával a korábbiaknál nagyobb és hatékonyabban felhasznált fejlesztési forrásokat biztosít a szektor számára - állapította meg a területért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kérdésére.

Az utóbbi állítását azzal támasztotta alá, hogy egyedül a GOP első prioritása keretében a 2011-2013-as időszakban mintegy 133 milliárd forint támogatás áll majd rendelkezésre. Az innovációval foglalkozó vállalkozások "lenullázásával" szembe pedig Matolcsy azt állítja, hogy a kormány számos vállalkozás-, és így innovációbarát intézkedést tett (Új Széchenyi terv elindítása, bürokráciacsökkentő lépések). Ráadásul az előző évekre jellemző anomáliák helyett a kormány 2012-ben biztosítja először, hogy az Innovációs alap valamennyi szerződéses kötelezettségét már a tárgyévben kifizessék - írta a miniszter.

A válasz szerint a kormány olyannyira elkötelezett a hazai kutatóközpontok és a kutatók támogatása mellett, hogy az államháztartás nehéz helyzete ellenére az akadémiai kutatóhálózat támogatása jövőre csaknem 8 milliárd forinttal nő, emellett további intézkedéseket terveznek a kutatóintézetek segítése érdekében, például a kutatóegyetemi program folytatását.

k+f
HOZZÁSZÓLÁSOK