Matolcsy nem segít a devizahiteleseken

Nem fordítják a devizahitelek kiváltására a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait jelentette ki Matolcsy György a bank elnöke a Heti Válasznak adott interjújában. A kedvezményes kkv-hitelek keretösszegeit növelhetik és belenyúlnának a bankrendszerbe.
NAPI, 2013. május 9. csütörtök, 08:55
Fotó: Napi.hu

Az MNB nem fogja - április végén 35,9 milliárd eurón álló - devizatartalékai terhére enyhíteni a devizahitelesek terheit - emelte ki a Reuters abból az interjúból, amelyet Matolcsy György, az MNB elnöke a Heti Válasznak adott. A volt gazdasági miniszter, aki - a Reuters szerint pénzügyi héjának tartott - Simor Andrástól vette át a jegybank irányítását, és kisvártatva 250 millió forintos devizahitel-átváltási programot indított a kis- és középvállalkozásoknak, egy tompa nemmel felelt az ezzel kapcsolatos kérdésre. A Reuters kiemeli, hogy hasonló nyilatkozatot tett tegnap Cséfalvay Zoltán, a gazdasági minisztérium államtitkára, aki kijelentette: a kormány nem tud többet tenni a jelzáloghitelüket törlesztők érdekében. Az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton pedig azt mondta, hogy a magáncsőd intézményéről szóló törvény elfogadásával lehet segíteni a bajba került adósokon.

Matolcsy beszélt a kamatcsökkentésről is. Két lehetőséget vázolt fel: a további apró vágások és a két-három nagyobb mérséklés útját. Mindkettő végén egy "konszenzus közeli" szint alakulhat ki. Azt nem részletezte, mekkora kamatot ért ez alatt. Annyit elárult, hogy bankárokkal és stratégiai tanácsadókkal folytatott konzultációk alapján úgy tűnik, az apró lépések politikája látszik célravezetőnek. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus végén négy százalékra süllyedhet - a jelenleg 4,75 százalékon álló - alapkamat, míg a piacok 3,5 százalékos szintet áraznak.

A Bloomberg azt emelte ki az interjúból, hogy Matolcsy szerint a jegybank politikájában nincs szükség nem tesztelt módszerek alkalmazására. Rengeteg konvencionális és nem konvencionális, azaz szokatlan lehetőség áll az MNB előtt, amelyeket más jegybankok már bevetettek céljaik elérése érdekében. Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egyesítése szerinte kiváló eszköz a válságok megelőzésére.

Matolcsy elárulta azt is, hogy a be kívánnak avatkozni a bankrendszer kialakult szerkezetébe, mert bebetonozott monopóliumokat látnak, amelyeket meg akarnak törni. Végül jelezte, hogy megemelhetik a kétszer 250 milliárd forintos kkv-támogatási program keretösszegét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.05.09 12:34

a devizahitelt a magasabb huf kamatok miatt csak akkor éri meg forintosítani, ha jelentősebb forintgyengülésre számítunk a jövőben.

erre szerintem nem sok esély van.

ha az árfolyam stagnál, akkor jobban járunk ha marad chf/eur.

ha viszont a huf erősödik , akkor nagyon rosszul járt az, aki forintosította a devizahitelét.

a forintosításnak 2009-ig lett volna értelme, azután már nem érte meg (leszámítva a persze a végtörlesztést 180-as kényszerárfolyamon).

egyébként a devizahitelt ne keverjük össze a külső forrásból származó hitellel.
a devizatartaléknak csak az utóbbi belföldire való kiváltása esetén lehet árfolyamvédelmi szerepe,mivel a devizahitel sok esetben csak elméleti denomináció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.05.09 12:20

Az igazi nagy dobás egy államcsőd, majd kényszer privatizálás (konkrétan simicskázás) lenne. A tőke készen áll. Az állami vagyon ideális méretű.
Ha más a terv, jól titkolják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TheHun, 2013.05.09 12:01

@waszabi: :))

Az majd a következő Fidesz-Jobbik kormányzás alatt fog bekövetkezni 2014-től. Utána nem lesz szükség többé az OVB-re...

De a lényeg az, hogy a "fiúk" már most is jelentősen zsákolnak:
Indexen a teljes cikk:
"duplajara_nott_simicskaek_reklamprofitja"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.05.09 11:36

@TheHun: külföldi spekuláció? A magyar kormánynál nagyobb spekulánst a FÖld nem hordott a hátán még. Ha alaposan megnézzük, egy maréknyi ember, akik tehetségtelenek, lusták és/vagy türelmetlenek, de mohók voltak ahhoz, hogy a saját vállalkozásukat felépítsék évek.évtizedek kemény munkájával és kockázataival, inkább beültek a közös bilibe és abban kotorásznak mások kockázatára. Erről szól ez az egész, nem másról. Szerintem itt a vége, ennél fejlettebb módon már nem lehet kiaknázni az államot, így hamarosan változásra lesz szükség.
Értem ezalatt,hogy a lopás jelenleg az ezermilliárdos nagyságrendnél tart, emellett az állam a saját intézményeit sem tudja működtetni az adókból, a beruházásait idén is 97%-ban az EU fedezi, s így van meg most a 3% hiány.
Mindezt a gazdaság rovására, mint a fenti cikk is tükrözi, egyre inkább,egyre durvábban. Előbb-utóbb bekövetkezik az államcsőd vagy totális diktatúra lesz jegyrendszerrel. Ez a kormány eddig is az argentin mintát követte - tehát unrotodoxiát ott találták fel, mint egy 15 évvel ezelőtt, nem most és itt:) -,
a következő lépés a deviza kiviteli korlátozás és a jegyrendszer bevezetése.
De akkor már tényleg kizárnak minket az EU-ból, gyanítom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.05.09 11:17

nem az a baj, hogy most nem segít, hanem az, hogy az eddigi segítsége kimerült a tehetős devizahitelesek árfolyamveszteségeinek kiváltásában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html