BUX
39848

Matolcsy: "nem veszek részt és helyettest sem küldök"

Szinte minden elemében sérti a dolgozók jogait a Munka törvénykönyvének új tervezete – hangsúlyozták kedden szakszervezeti vezetők a "Munkából élnénk!" címmel rendezett nemzetközi konferencián. Ezért szerintük mindent meg kell tenni, hogy a tervezetből ne legyen törvény. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke viszont alapvetően jónak nevezte a koncepciót. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint szükség van az érdekegyeztetésre a munkaadói szervezetek és a szakszervezetek között a versenyszférában, mert sok közös érdek van.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 10:29

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is meghívást kapott, hogy fejtse ki véleményét a Munka törvénykönyvének tervezetéről, de a miniszter levelében azt válaszolta, "nem veszek részt, és helyettest sem küldök" - azonban nemcsak ő, de a tervezet alkotói sem fogadták el a meghívást a munka törvénykönyvéről szóló konferenciára - olvasható az ATV honlapján.

A szakszervezetek viszont elmondták a véleményüket. Szerintük csorbítja a munkavállalók egyéni jogait, a kereseteket, juttatások jelentősen lecsökkenti, a kollektív jogokat szinte teljesen elveszi a munka törvénykönyvének új koncepciója. "Magyarországon ez a Munka törvénykönyve tervezet súlyos problémát jelent. Azt ugyan nem akarom mondani, hogy rabszolgatartó törvénytervezet, de a 21. századi modern gazdaságnak nem ez lesz a legjobb Munka törvénykönyve" - mondta Gaskó István a LIGA Szakszervezetek elnöke. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnök pedig úgy véli, hogy a jogszabály tervezet "drasztikus, nem korszerű és a feudális társadalom képét vetíti előre".

A munkaadóknak ellenben tetszik a koncepció. "Én azt gondolom, hogy a Munka törvénykönyve tartalma százszor jobb, mint amilyen reakciókat kiváltott"- közölte Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint pedig mindenképpen szükség van egy új Munka törvénykönyvére, de a tartalmáról egyeztetni kell. "Felajánlom a szakszervezeteknek, hogy a versenyszféra ügyeiről egyeztessenek, mert mi is érdekeltek vagyunk abban, hogy erős szakszervezetek legyenek" - mondta Demján, aki szerint jelenleg Magyarország az egyik legsebezhetőbb Európában. A VOSZ elnöke szerint így megvan a kockázata a 350-400 forintos euró árfolyamnak, ami a vállalkozásoknak és a háztartásoknak is súlyos gondot okozna.