Matolcsy sürgeti a parlamentet - hiányzik egy ember

Matolcsy György az MNB elnöke arra kérte Kövér László házelnököt, hogy a parlament soron kívül hallgassa meg a bank monetáris tanácsának új tagjelöltjét. Az elsős számú esélyes a Világgazdaság értesülése szerint Kandrács Csaba, aki már volt a testület tagja.
Napi.hu, 2016. július 13. szerda, 08:52
Fotó: Napi.hu

Kandrács Csaba kerülhet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának (mt) üresen álló döntéshozói székébe, vagy ha mégsem, akkor olyasvalaki, aki nála jobban ért a takarékszövetkezetekhez - értesült a Világgazdaság. Kandrács tavaly az év közepén néhány hónapig már volt az mt tagja, de kilépett, mondván: inkább a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. irányítására koncentrálna.

Ezt a posztot idén átadta másnak, úgyhogy nincs akadálya a visszatérésének a jegybankba. Mivel azonban időközben a takarékszövetkezetek felügyelete is az MNB-hez került, lehet, hogy olyan döntéshozót keresnek az mt-be, aki jobban ért ehhez a területhez.

A poszt betöltése sürgős, mert a testület összetétele jelenleg nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ezek szerint a kilenctagú testületben az MNB elnökén és három alelnökén mint belsősökön kívül eggyel több külsősnek kell lennie. Most egyenlő a két oldal  képviselete, ezért Matolcsy György jegybankelnök arra kérte Kövér László házelnököt, hogy a parlament őszi ülésszakán haladéktalanul tűzze napirendre a tagjelölt meghallgatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK