Matolcsy személyes ügyének tekinti a devizahitelezés elleni küzdelmet

Matolcsy György az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának meghallgatásán a nemzetgazdasági miniszteri érdemeinek bemutatásával kezdte meghallgatását. A jelölt szerint a devizahitel a lehető legmérgezettebb eszköz volt a magyar gazdaságban. Főleg, mivel a háztartásokat és a vállalatokat is mérgezte.
Gerőcs Tamás, 2013. március 1. péntek, 14:33
Fotó: Napi.hu

Matolcsy György nagyon nem szereti a devizahitelt, mint állampolgár - ezt külön hangsúlyozza a jelölt a meghallgatásán. Monetáris filozófiájának egyik központi elemévé szeretné emelni, hogy a devizahitelezés káros jelensége soha többet ne tudjon megismétlődni. Matolcsy ezt személyes ügyének tekinti - árulta el a meghallgatásán.

Világossá tette azt is, hogy az infláció ellensége, mivel az szintén egy ál-közgazdasági eszköz, ami lehetetlenné teszi a monetáris politika összehangolását a gazdaságpolitikával. Az infláció szintje olyan magas volt Magyarországon, hogy szűkítette a gazdaságpolitika mozgásterét. Harmadik elemként Matolcsy a konzervatív, "felelős" jegybanki politikát preferálja a szerinte felelőtlen liberálissal szemben, mivel utóbbi engedte meg például a devizahitelállomány felépítését. A jelölt ugyanakkor azt is kiemelte előadásában, hogy a jegybanknak mint független intézménynek kell segítenie a kormányt például foglalkoztatás céljainak megvalósulását. Ennek keretében a kormány képviselőinek részt kell venniük - startégiai szövetség jegyében - a jegybanki üléseken, szerinte ez korábban is fontos lett volna.

Együttműködő jegybank

Matolcsy györgy szavaiból kiderült, nem híve az elzárkózó jegybanknak, hanem az együttműködő jegybanki politikát támogatja. A partneri viszonyt fogja célozni a kormánnyal, ezért szerinte az MNB jobban fog teljesíteni mint az elmúlt 6 évben. Így Magyarország, a magyar kormány is jobban fog teljesíteni - ebben bízik a jelölt, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank következő 6 évének működését meg fogja határozni az elmúlt 33 hónap gazdaságpolitikája. Magyarország sikeresen konszolidálta gazdasági helyzetét, finanszírozását - fogalmazott.

A jegybank működési kereteit meghatározzák ezek az eredmények. A kormány az áht hiányát tartósan és fenntartható módon a GDP 3 százalék alá szorította. 2011-ben szufficittel sikerült zárni a büdzsét, és 2012-ben, 2013-ban is sikerül a 3 százalék alatti hiányt. Mindez együtt jár az államadósság csökkenő pályára állításával - tette hozzá az elnökjelölt.

Már nem az állam pénzügyi konszolidációjával kell foglalkozni a jegybanknak, hanem három céljára koncentrálhat: árstabilitás, pénzügyi stabilitás, és a növekedés támogatására. Szintén segíti a jegybank működését - Matolcsy szerint - hogy sikerült a kormánynak a foglalkoztatás bővülését is beindítania. A magyar államadósság finanszírozását az utóbbi hetekben sikerült a piacról megoldani, és hetente sikeresen újítja meg adósságát a pénzpiacokon. Ez jelentős biztonságot, kiszámíthatósságot eredményez - hangsúlyozza a jelölt. Sőt, nem csak az állam, hanem a teljes ország adóssága is csökkent ebben az időszakban, Matolcsy szerint ezek a gazdaságpolitikai keretfeltételek határozzák meg a következő évekre az MNB mozgásterét. A jegybanktörvény világosan szól arról, mit tehet és mit nem tehet az MNB. A hármas célt kell követni, ezen belül a gazdaságpolitika támogatása is szerepel - mondta.

A növekedés fellendítése döntő szempont

A növekedés fellendítése most döntő szempont, de ennek feltétele volt az állam pénzügyeinek konszolidációja, ami most megtörtént - hangsúlyozta még Matolcsy, hozzátéve: az MNB a magyar nemzetállam része. Az elmúlt 33 hónapban csőd közeli volt a helyzet, de a kormánynak sikerült konszolidálni az államadósságot. Most már van lehetősége a jegybanknak, hogy ismét az árstabilitásra törekedjen, de ennek feltétele e konszolidáció sikere volt - válaszolta képviselői kérdésre a miniszter-jegybankelnök-jelölt. Eredmények között említette a jelölt, hogy sikerült az adósságszerkezeten belül a devizaarányt csökkenteni. Illetve, hogy a háztartások növelték ez időszakban az állampapír állományukat. Magyarország tehát sikeresen konszolidálta az állam pénzügyeit. Minél nagyobb devizaadósság lejárata forintban legyen megújítva - ezt célnak nevezte Matolcsy, hozzátéve a jegybanktörvényben megfogalmazott kritériumokhoz fogja magát tartani, vagyis nincs veszélyben az intézmény függetlensége.

Matolcsy kinevezését a Bizottságban 18-an támogatták, heten ellenezték, egy valaki tartózkodott, és az alelnök jelöltet is ebben az arányban támogatták.

A jegybanktörvény értelmében a miniszterelnök nevezésével a bizottság meghallgatja Matolcsy György MNB elnökjelöltet, illetve Balogh Ádám alelnök-jelöltet is, így együtt kerül sor az elnök- és alelnökjelölt meghallgatására. Balogh Ádám, alelnök jelölt a meghallgatáson saját szerepfelfogásáról beszélt, ennek lényege, hogy a Monetáris Tanács elé megfelelő színvonalú szakmai anyagok kerüljenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.03.03 14:26

...valakik pedig családi ügyként kezelik:
http://hetivalasz.hu/uzlet/magyarorszagon-ez-az-elso-ilyen-ugy-61265
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

r1, 2013.03.03 09:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.03 09:23

@r1: Egyébként szép példája annak hogy mennyire kehes a bakrendszer az az, hogy az eurozóna folyószámlahitelek átlagkamata 5,6% miközben pl az OTP folyószámlahitelkamata 22,83 %
amelyhez még hozzájön pár százalék azaz a THM 28,1% asszem erről nincs mit mondani...

No Comment !!! 30 év szorgos munkájával ide jutottunk !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.03 09:02

@r1:Látom nem teljesen világos a lényeg.. a pénz is pontosan ugyanolyan árucikk mint bármi más... a kereskedőnek (pénz esetén a banknak-hitelezőnek - árú esetén pl a Tesconak) van egy beszerzési költsége és egy eladási ára.
normál fogyasztási cikkek esetén 100 Ft ért megvesznek valamit az kb 200 Ft os fogyasztói áron lészen eladva...

pénz esetén a prime rate az amely kamatköltségre AAA minősítésü bankok vagy államok pénzt tudnak szerezni (kb. ennyiért )

Ha mondjuk 0,27% cHF prime rate esetén itt nálunk 6,2% ért vették fel az ingatlanhitelt akkor ugyebár az brutális árrést jelent, szintúgy a 0,25% Usa alapkamat esetén az 5-6% os dolláros államkötvény is brutális kaszát jelent valakiknek...

Nálunk a gáz ott van, hogy a banki kamatmarzs 6%.-os míg normális helyeken pl. a németeknél,Svájcban max 1-2%. Viszont a 6% kamatmarzsból sem sok marad nekik a sok bebukott hitel és a gigantikus bankadók miatt, még ilyen szinten is veszteséges a mutatvány... a magyar gazdaság alapproblémája pontosan itt van és nem az a gond, hogy Gyurcsány meg Bajnai volt X évig a miniszterelnök.

2-3%.-os hitelkamatszinten lehet elindítani a beruházásokat,munkahelyeket teremteni stb... ehhez 2% és nem 6% kamatmarzs és 1-2% közötti alapkamat, netán ft helyett euro kell (és persze 0% bankadó stb.) .... persze ez az alacsony kamatszint nem tetszik a banki lobbinak ezért magyarázzák el a tujáknak, hogy "miért" nem lehet euronk !!!

Ezért jó, hogy Matolcsy lett a jegybankelnök (aki utálja a bankokat bankárkat) azaz jól letolja az alapkamatot és Varga a gazdasági miniszter (aki meg szereti a bankárokat) azaz Ő ki fog egyezni a bankszektorral !!.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

r1, 2013.03.03 08:32

@megalodon: A CHF hitel kamatához mi köze a HUF alapkamatnak? A +2%kamatot a bank hasznának gondoltam.Ha pedig a HUF alapkamathoz számolja a bank a hitelkamatot,akkor az nem CHF hitel,hanem HUF,akkor pedig az árfolyam különbözetet vissza kell fizetni az adósoknak.A bankok mindenképpen buknak,ezért lobbiznak ennyire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html