Matolcsy: újfajta gondolkodás kell

Magyarországon egyedül az állam, a piac és a bankrendszer sem képes elérni azt a növekedési célkitűzést, amire az országnak a következő 25 évben szüksége van, a sikeres gazdaságpolitikai felzárkózáshoz újfajta gondolkodás kell - állítja Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban.
MTI-Eco, 2015. december 17. csütörtök, 08:26
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a lap csütörtöki számában kiemelte, hogy a következő 3-4 év gazdaságpolitikai és jegybanki gondolkodásának központjában a bankrendszer megújítása áll majd. Elképzelése szerint a bankrendszer lehet az, amely az államhoz is és a piaci szektorhoz is kapcsolódva gyorsíthatja Magyarországon a modernizációt.

A jegybank jövőképében - egyebek mellett - a bankrendszernek jövedelmezőnek kell lennie, 10-12 százalékos tőkearányos jövedelmezőségi szint lenne kívánatos. Ugyanakkor még csak most sikerült elérni, hogy a bankrendszer több év után először idén lesz szektorszinten nyereséges - jelezte Matolcsy.

Az MKB helyzetével, szanálásával kapcsolatban a jegybank elnöke elmondta: "a közszolgáltatásokban a közösségi tulajdon a fontos. A bankrendszerben azonban nem. A Magyar Nemzeti Bank, amikor szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, az első pillanatban világossá tette, hogy - az egyébként már most sikeres - rendbetétel után privatizálni kell a bankot, ahogy a Budapest Bankot is."

Matolcsy kiemelte: "a bankrendszer esetében a tartós állami tulajdon nem csak felesleges, de káros is. A piacot erős szabályozáson keresztül lehet és kell jó irányba mozdítani." A jegybank ezért is támogatta a bankadó csökkentését - tette hozzá. Mint mondta, személyesen most is úgy gondolja, hogy az a bank kapjon nagyobb bankadó kedvezményt, amelyik vállalja, hogy a hitelezését bővíti.

Kovács Árpád: a BÉT tetszhalott állapotban van
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jelenleg tetszhalott állapotban van, amiből fel kell rázni - mondta Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Hírlapnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a növekedés bővítése, ezen belül is a vállalati hitelezés mellett. Ebbe a trendbe illeszkedik az értéktőzsde megvétele is - mondta a KT elnöke.

Arra a kérdésre, van-e potenciál vállalati oldalról a tőzsdei kibocsátásban, azt válaszolta, minden attól függ, sikerül-e elfogadható szinten fenntartani a gazdasági növekedést, és a magyar cégek miként képesek a fejlődésre. A bankhitelek mellett a tőzsdei belépés kiegészíthető forrás lehet, vagyis nem pusztán presztízsszempontból éri meg a tőzsdézés - mutatott rá. Az, hogy visszatérhet a kilencvenes évek aranykora a magyar parkettre, a gazdaság állapota mellett attól is függ, hogy milyen lesz a szabályozási környezet - mondta Kovács Árpád.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.12.17 09:58

mindig is probléma volt nálunk a forráshiány, a hazai megtakarítások igen alacsony mivolta.

ezért a 2009 előtti intenzívebb hitelezés is külföldi bankközi forrásból ment,az árfolyamkockázatot az adósra hárítva deviza alapú hitelként.
külföld felé eladósodni ugyanakkor életveszélyes, mert a kifele törlesztés recessziós spirált, így országos csődöt okozhat.

szerencsére alacsony infláció mellett a jegybanknak is lehetősége van bővíteni a hitelezést, méghozzá úgy, hogy optimális esetben ez ne csak a keresletet élénkítse, de a kapacitásokat is bővítse.

ezért sokkal jobb a magyar növekedési hitelprogram, mint pl. a fed vagy az ekb szimpla állampapírvásárlása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.12.17 09:25

ertem. A haverok uj celpontjai a bankok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.17 08:44

Matolcsyval egyet tudok érteni.

Újfajta gondolkodás kell - nem az övé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html