Matolcsyék iskolája bezárhat szabálytalan működése miatt

A Magyar Nemzeti Bankhoz kapcsolódó Pallas Athéné Domus Sapientia (PADS) Alapítvány doktori iskolája jogi vitába keveredett a környéken lakókkal. Engedélyük már nem is volt az Úri utcai ingatlan használatára, most az új polgármester kirakhatja a szűrüket.
Szabó Dániel, 2019. november 2. szombat, 21:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - Illusztráció.

A bíróság szeptember elején megsemmisítette a budai Várban működő épületének használatbavételi engedélyét, a Pallas Athéné Domus Sapientiae alapítvány azonban nem foglalkozott a bírói ítélettel. A perre azért került sor, mert az épület átépítésekor nem szigetelték le a szomszédos lakóház tűzfalát, sőt a belsőudvar egyik látványelemeként csupaszon meghagyták a falfelületet, így a lakók csillapítás nélkül szenvedik el a PADS-épület felső szintjére telepített szellőztető rendszer zaját és rezgéseit - írta meg korábban a 24.hu, amely szerint a lakók úgy vélik, hogy bár az iskola oktatási célúnak mondta a felújítást, valójában a földszinti Zsiday Roy csoportjához köthető vendéglátóhelyek kaptak egy szellőztető rendszert.

A jegybank és az alapítvány cáfolta, hogy utóbbi felvetés valós lenne, amitől függetlenül a bírósági ítélet hatályos: új engedélyeztetési eljárásra van szükség, addig viszont a használatba vételi engedély nem érvényes, vagyis a doktori iskolának mennie kell az Úri utca sarkán álló, a Mátyás-templommal szemben lévő ingatlanról.

Az előző fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás nem lépett az ügyben. Azóta viszont október 13-án ellenzéki kézre került az I. kerület, a párbeszédes V. Naszály Márta lett a vezető, aki jelezte, ha kijelölik az új jegyzőt, akkor megszüntetik a jogsértő állapotot - derül ki az Index cikkéből, melyben az RTL Híradó alapján számolnak be a fejleményekről.

A jegybank már nyílt levelet is írt V. Naszályi Mártának, amiben azt kérik, hadd maradjon a doktori programjuk a Várban. Ezt az is indokolttá teheti, hogy a kormány már egy kínai egyetemnek is odaígérte az épület használatának lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2019.11.03 17:10

Talán nem fogják bezárni. De azért lesz abban valami bűbáj amikor hatályos jogszabály be nem tartásán tetten érik majd az MNB-nek a jogszerűségre egyébként nagyon kényes nagy hatalmú főnökét. Bár lehet hogy rálőcsöli az egészet egy untermanjára és pörög a verkli tovább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.03 09:40

@Fricibacsi3:
Érdemes volt reggel benéznem a fórumra, megint vidáman indult a napom. :-D
Ez még poénnak is erős volt! De Te komolyan gondoltad, tehát innentől rajtad röhögök, nem a "poénodon"!

Ugye a Fidesz volt aki irtja az alternatív tankönyveket, oktatást. Ugye a Fidesz volt, aki a szakoktatást kinyírta, szakember képzés kvázi nulla jelenleg.
A felsőoktatásban végzett rombolásról nem is beszélek, ott érintett vagyok, tudnék miről, de azt úgysem értenéd, nem jártál közelében.

Térjünk vissza az I. kerületi polgármester "cenzúrájára"!
Adott egy polgármester, aki a kerület vagyonáért, működéséért felel és a kerület, annak lakóinak érdekeit hivatott képviselni. Adott egy önkormányzati tulajdonú értékes épület, amit jogszerűtlenül használ a jelenlegi bérlője (?).
Azt értem, hogy neked a jelenlegi bérlője "kedves", de az agyad nem ballaszt!
A polgármester KÖTELESSÉGE, hogy a jogszerű állapotot visszaállítsa és biztosítsa, hogy az önkormányzati tulajdonú épület hasznosítása a kerület érdekeit szolgálja.
Biztos lehetsz benne, hogy nem a Matolcsy féle, vagy az ide tervezett kínai kamuegyetem (a'la CEU) zavarja, hanem az, hogy az előző polgármester a kerület érdekei és a jog elé helyezte a pártérdekeket. Ezek után ne csodálkozz, ha a lakók egyszer besokallnak és elzavarták.
Az ingatlan bérlőjének a kötelessége a bérlemény rendeltetésszerű használata. Ennek hiányában a bérbeadónak joga a bérleti jogviszony egyoldalú megszüntetése, önkormányzati tulajdon esetén pedig egyenesen KÖTELESSÉGE!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.11.03 09:12

@Fricibacsi3: Narancsbarom ! Mikor fogjátok megérteni hogy nektek is be kell tartani a törvényeket ? Mikor fogjátok megérteni hogy nektek is be kell tartani a szabályokat ? - még azokat se tartjátok be amit magatok hoztatok :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.11.03 08:46

Jellemző a liberálbolsevikokra, hogy üldözik és le akarják építeni az oktatás.
Budapesten cenzúrát vezetnek be és kitiltják a nekik nem kedves újságokat.
Le akarják rohasztani az egészségügyet és nem engedik megépíteni a szuperkórházat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html