BUX
39579

Matolcsyék nem állnak le

További 35 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak idén a Bank of America Merrill Lynch szakértői az MNB részéről. Ez azonban nem márciusban jön.

Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 16:03

A Magyar Nemzeti Bank részéről érkező "galamb" hangulatú jelzések nyomán úgy gondoljuk, hogy a jegybank idén még további 35 bázisponttal mérsékelheti az alapkamatot Magyarországon - vélik friss elemzésükben a Bank of America Merrill Lynch szakértői. Ezzel a magyar alapkamat év végére 1 százalékra süllyedne.

A befektetési bank szakértői úgy vélik, a jegybank érzékeny a forint erősödésre, amely könnyen bekövetkezhet, ha az ECB tovább bővíti kvantitatív lazítási programját, s támogatja az ország robusztus fizetési mérleg pozíciója is. Mint írják, budapesti látogatásuk nyomán azt feltételezik, hogy a további kamatvágások időzítése a március 10-i ECB ülést követő piaci reakcióktól függ. Az elemzők szerint márciusi vágás az MNB részéről nem valószínű, hacsak az ECB nem lépne a lazább irányba meglepőt, s a forint nem indul gyors erősödésnek.

Eddig kell várni

A BofA-Merrill elemzői szerint a magyar kötvények árfolyamának támaszt ad a Fidesz elkötelezettsége az államadósság csökkentése és a költségvetés egyensúlyának irányába, valamint a belföldi bankok részéről megjelenő hatalmas kereslet. Ráadásul az államadósság felminősítése is bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

A kamatcsökkentések szerintük a második negyedévben kezdődhetnek újra, 10-15 bázispontos lépésekben.