Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét - közölte Kósa Lajos, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón. Most ugyan visszaszállítják a képet a tulajdonos kanadai Hamilton galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága csütörtöki közleménye szerint a kormány célja változatlanul az, hogy a Munkácsy-trilógiát hosszú távon egyben tartsa, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt. Az ügyben zajló tárgyalásokról azok végleges lezárulásáig nem adnak tájékoztatást.

A debreceni Déri Múzeum szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.

Az Igazságügyi Minisztérium három magyar igazságügyi szakértővel elvégeztette a műalkotások értékbecslését.

Az MNB új vezetése indította el az úgynevezett Értéktár programot, amelynek keretében 2018 decemberéig 30 milliárd forint értékben terveznek műkincsvásárlásokat, elsősorban egykori magyar tulajdonban levő, ám most külföldön levő értékek hazahozatalát.