Vonattal utazna? Üzent a MÁV!

Sokaknak a jövő héten kezdődik az új év első tanítási vagy munkahete, ezért vasárnap a megszokottnál többen kelhetnek útra vonattal.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 6. vasárnap, 09:38
Fotó: Unsplash

A vasárnap helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai már péntek kora délutántól megtekinthetők a MÁV-csoport honlapján. A vasárnap reggeli, legutóbbi frissítés alapján még ma délelőtt sem késő megvenni a menetjegyet: a feltüntetett vonatok szinte mindegyikén van szabad hely, azonban a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon közlekedő egyes railjetekre, a Keletiből Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át a Nyugatiba tartó Kamilla IC-re, a Kolozsvárról Budapesten át Bécsbe tartó Transilvania EuroCity-re, valamint a Keletiből Szentgotthárdra este induló Rába IC-re jelenleg csak korlátozott számban foglalható hely.

A tájékoztató jellegű adatokat naponta többször is frissítette, frissíti a MÁV-START - egészen vasárnap délutánig. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok belföldi foglaltsága január 6-ára vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely. Többletkocsik csatlakoztatására kis idővel az indulás előtt is sor kerülhet, ezért javasolják a kapacitások alakulásának folyamatos nyomon követését.

A legnagyobb utasforgalmú vonalak közé tartozó Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony viszonylaton a vasárnap délutánonként közlekedő Televonat is besegít. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba tartó járat kizárólag speciális, úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. A Televonat - a várható utasforgalomtól függően - 400 vagy 600 ülőhellyel indul Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra is javasolt elővételben jegyet váltani - jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

Érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokon ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben azokat legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagymértékű kedvezménnyel a Budapest-Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest-Tapolca, Budapest-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa/Keszthely, Budapest-Pécs, Budapest-Eger/Sátoraljaújhely, Budapest-Záhony, Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza és Budapest-Szeged viszonylatokon naponta 148, legalább 100 kilométer távolságra közlekedő és @ jellel jelölt járat utasai élhetnek.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben is meg lehet váltani, illetve igénybe lehet venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb. Az automatából vásárolt vagy online megvett és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.01.06 14:17

a mávnak egy valós üzenete van: szarabbul teljesít
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html