MÁV, BKV és ppp-k: nincs döntés

A kormány csak akkor dönt az egyes ppp-projektek kiváltásáról, ha azt a költségvetési folyamatok lehetővé teszik. Egyelőre a MÁV-csoport és a BKV Zrt. adósságának átvállalásánál is csupán az alternatív megoldási lehetőségek kidolgozása zajlik.
Domokos László, 2011. október 28. péntek, 13:19
Fotó: Napi.hu

A 2012-es költségvetési törvényjavaslat benyújtásának időpontjáig - szeptember 30-áig - a kormány nem hozott döntést konkrét ppp-projektek kiváltásáról és azok ütemezéséről, ezért a rendelkezésre állási díjak 2012-es előirányzatai szerepelnek a benyújtott törvényjavaslatban - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre válaszul. Hozzátette viszont: amennyiben a költségvetési folyamatok lehetővé teszik és a kormány meghozza döntését egyes projektek 2011-es vagy 2012-es kiváltásáról, úgy a költségvetési törvény szükséges módosításait az országgyűlés elé terjesztem. A ppp projektek kiváltása költségvetési tétel, ami azt jelenti, hogy a fedezet biztosítása a költségvetési hiány finanszírozása keretében valósul meg, nincs szükség "pántlikázott" finanszírozásra.

A kormány még 2011. augusztusban elvi döntést hozott 200 milliárd forint keretösszeg 2011-es biztosításáról a ppp-projektek kiváltására . A szakmai felülvizsgálatot végző Nemzeti Fejlesztési Minisztérium apparátusa ennek nyomán kezdhetett tárgyalásokat a magánpartnerekkel és a finanszírozókkal - írta Matolcsy.  A fejlesztési tárca a szerződéseket - szakértők bevonásával - átvizsgálta és úgy találta, hogy a szerződések többsége az állam számára hátrányos; nem ritkán felesleges kapacitások jöttek létre, ráadásul pazarló kivitelben, s a magánpartner a projektfinanszírozással kapcsolatos kockázatait maradéktalanul áthárítja - olvasható a válaszban. Az előző kormányok által kötött előnytelen szerződések megszüntetésének, a létesítmények kiváltásának és állami kezelésbe vételének lehetséges módjait a szaktárca projektszinten meghatározta, a kiváltható projektek körét kiválasztotta, a kiváltási sorrendre javaslatot tett, a szükséges előkészületeket megtette.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK