Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BNP Paribas az IMF/EU-megállapodás csökkentené "egy újabb bizalmi válság" kialakulásának kockázatát, javítva ezzel a növekedési kilátásokat is. Az elemzők úgy látják, a magyar gazdaság alapmutatói most már egyébként is "kissé kevésbé aggasztónak tűnnek", mint néhány hónapja, a tavalyi második félévben 1 százalék felett volt az éves összevetésű GDP-növekedési ütem, és a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy Magyarország az idén elkerüli a recessziót. A cég szerint az IMF/EU-megállapodás tartósan csökkenthetné a kockázati felárakat, ami utat engedne a forinterősödésnek, és enyhítené a "nagyon magas kamatok" szükségességét. Mindezek alapján a BNP Paribas elemzői azzal számolnak, hogy a magyar jegybank az idei második félévben kamatcsökkentési ciklusba kezd, és 2013 márciusáig 1,00 százalékponttal 6,00 százalékra mérsékli alapkamatát.

A ház szerint ugyanakkor erre az előrejelzésre az a lehetőség jelenti a fő kockázatot, hogy esetleg mégsem - vagy csak jelentős késéssel - sikerül egyezségre jutni az EU-val és a Valutaalappal. A BNP Paribas elemzői szerint ez a számottevően magasabb kamatok mellett további hitelminősítői osztályzatrontásokhoz vezethet, és "sokkal gyengébb" befektetési és GDP-növekedési profilt eredményezhet. A cég szerint ráadásul e forgatókönyv megvalósulása a térség egészében is "járulékos károkat" okozhat.

Más nagy londoni házak sem zárják ki az IMF/EU-megállapodás elérését a második negyedévben, de a legújabb citybeli előrejelzésekben már felvetődött annak lehetősége is, hogy a finanszírozási programról szóló egyezség áttolódhat a második félévre.

A Morgan Stanley helyzetértékelésében lehetségesnek nevezte, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válaszok után kezdődhetnek. A cég londoni közgazdászai közölték: ennek alapján azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg. A Morgan Stanley elemzői szerint azonban annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás "átcsúszik a második félévre".

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

A Barclays Capital annak a véleményének adott hangot, hogy az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás az új finanszírozási csomagról, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre.