Éjszaka a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység térségében is megnövekszik a felhőzet, és gyenge hóesés ott is kialakulhat. Hétfőn napközben a Dunántúl jelentős részén többnyire kevés felhő ígérkezik, másutt borult és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, és szórványosan várható hószállingózás, gyenge havazás, majd késő délutántól, estétől a csapadék egyre inkább az északi országrész fölé helyeződik.

Az északias szél vasárnap Borsodban és Szabolcsban, estétől a Dunántúl északnyugati, nyugati részén is erős, néhol viharos lesz, és hófúvásokat okoz. A légmozgás hétfőn délutántól országszerte mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -15 fok között alakul, de Nógrádban és a Duna-Tisza közén -18, -22 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn a Dunántúlon -1 és -4, keletebbre -4 és -9 fok között várható.

Az OMSZ  középtávú előrejelzése szerint a hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok továbbra is többfelé mínusz 10 fok körül alakulnak. Emellett többször várható havazás is, az erős, olykor viharos szél miatt hóátfúvásokra is készülni kell.

Kedden a napsütés mellett helyenként kisebb havazás, hózápor is lehet. A leghidegebb órákban általában mínusz 16 és mínusz 9, napközben mínusz 10 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán változóan felhős lesz az ég. Napközben nem valószínű csapadék, de éjszaka északnyugaton már hó, ónos eső lehet. Este északnyugaton megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 17 és mínusz 10, a maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű.

Csütörtökön és pénteken több helyen valószínű csapadék: a Dunántúlon ónos eső, eső, másutt többnyire hó. Pénteken reggel átmenetileg ónos esőre is számítani lehet. Többfelé megerősödik a szél is. Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 13 és mínusz 5, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul. Pénteken mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulnak a minimumok, napközben 0 és plusz 5 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton már csak néhol lehet havazás, hózápor hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, de továbbra is több helyen lesz erős a szél.

A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 1, napközben 0 és plusz 5 fok között alakulnak a hőmérsékleti értékek.

Vasárnap délután, este az ország déli felén havazás is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5, a legmagasabb mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Milyen az idő Európában?

Az Uraltól Közép-Európáig anticiklon húzódik, amelyet rendkívül hideg levegő tölt ki. Oroszországban nagy területen -30 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet, sőt vannak körzetek, ahol kora délután is csak -38, -40 fokot mérnek, és hidegrekordok dőlnek meg. A Fekete-tenger térségében ciklon örvénylik, hatására az említett hideg légtömegtől keletre, délkeletre nagy térségekben borult az ég, és sokfelé havazik.

Magasnyomás alakítja Délnyugat-Európa időjárását, délen derült ég, északabbra sok felhő a jellemző. E légköri képződményt egy lassan felszámolódó, elsősorban az Alpok környékén havazást okozó melegfront választja el a rendkívüli hideg légtömegtől. Izland és a Skandináv-félsziget térségében nyugatias áramlással frontok vonulnak, változékony, szeles időt okozva.

A Kárpát-medencében bár enyhít szorításán a fagy, hétfő estig folytatódik az igen hideg idő, az ország egy részén havazásra is számíthatunk, és a többfelé erős, néhol viharos szél további hófúvásokat okoz.