Meddig marad a meleg? Itt a friss előrejelzés

Szerdán sok napsütés mellett az északi országrészben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és késő délutántól a Dunántúl északnyugati részén, majd éjjel inkább az Északi-középhegységben, illetve az Észak-Alföldön alakulhatnak ki záporok, zivatarok - írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése alapján.
Szepesi Anita, 2017. július 5. szerda, 16:08
Fotó: MTI Fotó

Csütörtökön az ország nagyobb részén napos, gomolyfelhős idő várható, de a keleti, északkeleti harmadon, illetve a Nyugat-Dunántúlon késő délutánig több lesz a felhő, és elsősorban ott alakulhat ki több helyen zápor, zivatar. Estére csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Szerdán a délnyugati szelet élénk, csütörtökön az északnyugatira forduló szelet többfelé erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, az Északi-középhegységben lehet 1-2 fokkal hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 26 és 33 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb.

Mi a helyzet Európában?

A Földközi-tenger nyugati és középső medencéjének tágabb környezetében magasnyomás uralkodik, hatására az Ibériai-félszigettől Görögországig kevés a felhő, sokat süt a nap. A legmelegebb idő Dél-Spanyolországban van, 35, 40 fokig emelkedik a hőmérséklet, ugyanakkor Görögországba erős északi áramlással enyhébb levegő érkezik, a szeles időben délutánra 26, 31 fokig melegszik föl a levegő.

Az anticiklon peremén az Atlanti-óceántól Lengyelországon át a Kelet-európai-síkságig hosszan elnyúló frontrendszer okoz változékony időt; az orosz határvidéken markáns ciklon örvénylik, sok a felhő, többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Az északi országokban többnyire 15, 22 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence északkeleti részét csütörtök estig hidegfront érinti, a délnyugati területekre ugyanakkor több fokkal melegebb, labilis rétegződésű levegő érkezik, ezeken a helyeken záporok, zivatarok kialakulására is számítani lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK