Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amíg a vírus bárhol felütheti a fejét, a szabályok nem betartása nagyon nagy kockázatot jelent - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense az ATV műsorában.

A virológus úgy látja, hogy a kormány intézkedései időben történtek, és az emberek viselkedése sokat segített abban, hogy a járvány alacsony szinten maradjon Magyarországon, de nyomatékosította: még nincs vége a járványnak.

A Semmelweis Egyetem tömegtesztelés-programját jó programnak tartja, nagyon komoly tudományos és járványügyi eredményeket tudnak elérni belőle.

A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője és csapata jelenleg három dologgal foglalkozik. Az egyik a hatóanyag tesztelés: 400 hatóanyag van a birtokukban, ebből 120-130-at teszteltek el, 5-10 darab olyan anyag van, ami ígéretes. Foglalkoznak ezen kívül a vérplazma-terápiával, folyamatosan keresik a donorokat. Arról is beszámolt, hogy eddig hét beteg kapta meg az általuk készített plazmát, és nagyjából 14 embernek szeretnék még beadni a következő hetekben. A harmadik kutatási területük az alapkutatás.

A professzor csodálkozna azon, ha a következő légúti fertőzéses szezonban ne térne vissza a koronavírus. Jelenleg azonban ő enyhítene a budapesti korlátozásokon, de csak úgy, ha mindenki betartja az előírt szabályokat és javaslatokat - olvasható az atv.hu-n.