Meddig örülhetünk még a korai nyárnak?

Hétfőn az ország északi harmadában záporra és egy-egy zivatarra, kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett északkeleten napsütésre számíthatunk - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Szepesi Anita, 2017. április 3. hétfő, 17:25
Fotó: Pixabay

Hétfőn az ország északi harmadán gomolyfelhők képződnek, amelyekből estefelé és az éjszaka első felében északon, északnyugaton helyenként zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk.

Többfelé várható zápor, helyenként zivatar is előfordulhat jégesővel, a legkisebb eséllyel északkeleten. Az élénk északi, északkeleti szelet időnként erős, a zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között alakul.

Az Uralban havazik

Északkelet- és Északnyugat-Európa fölött ciklonok örvénylenek, kiterjedt frontrendszerük túlnyomóan borult időt okoz. Izlandon és a Baltikum egyes részein esik az eső, a záporeső, az Uralban havazik.

Mediterrán ciklon határozza meg az Appennini-félsziget időjárását, arrafelé a labilis levegőben egy-egy zivatar is előfordul. Nyugat-Európában és Finnországban ugyanakkor magasnyomás uralkodik, amelynek területén erősen felhős és derült területek egyaránt előfordulnak, csapadékról nem érkezik jelentés.

Nyarat idéző az időjárás a Kárpát-medencében, errefelé a napos időnek köszönhetően 22 és 26 fok közötti maximumot mérnek, csakúgy, mint Délkelet-Spanyolországban. Kedd estig a már említett mediterrán ciklon hatására hazánkat egyre nedvesebb és labilisabb levegő éri el, egy-egy zivatar is előfordulhat - idézi a szolgálat prognózisát az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK