Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet - vette át az Átlátszó értesülését a Népszava. A portál, amely ezen a cikkén a Wall Street Journallal közösen dolgozott, budapesti és washingtoni forrásokra hivatkozik.

A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék Magyarország egyik leggazdagabb embere számára. (Mészáros 296 milliárd forintos becsült vagyonnal A 100 leggazdagabb 2019 kiadvány rangsorában a második helyen szerepel - a szerk.)

A szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Az ügyben az atlatszo.hu kereste az érintetteket, de az írás megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük. Az ügy azt mutatja, hogy egyre nagyobb a nyomás a Fehér Házon, hogy lépjen fel a hazai korrupció ellen.

Az Átlátszó értesülése szerint Orbán Viktor tud arról, hogy Mészáros ellen szankciókat fontolgat az Egyesült Államok kormányzata - erősítette meg két, a miniszterelnökhöz közel álló forrás. Egyikük úgy fogalmazott: ha valóban szankciókat vetnének ki a miniszterelnök szövetségesére, akkor a két ország távolabb kerülne egymástól. Amerikai kormányzati illetékesek szerint viszont a magyar kormány eddig sem engedett semmiben az USA-nak, így a Mészárosra kivetett szankciók sem okoznának nagy kárt a két ország kapcsolatában.